Служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров обобщи, че пандемията от ковид-19 е била управлявана хаотично от правителството, начело с премиера Бойко Борисов.

 

Той очерта наболелите проблеми в здравеопазването в отчет за дейността на здравното министерство за последните 30 дни.


 

За състоянието на здравната система красноречиво говори това, че продължителността на живота у нас е най-кратка в ЕС, а детската смъртност - сред най-високите.

 

В отчета се подчертава, че пациентите у нас доплащат от джоба си почти половината от стойността на оказаната им медицинска помощ. Тревожно е, че България продължава да бъде втората страна с най-малък брой медицински сестри в Европейския съюз.

 

Здравеопазването е затруднено от тежките регионални диспропорции в предлагането на медицинска помощ и несправедливото разпределение на средства между отделните медицински специалности. 

 

„Завършихме 2019 г. на първо място в света по смъртност с коефициент на обща смъртност – 15,5. За 2020 г. този коефициент е 17,8, а за първите 5 месеца на 2021 година надмина 21. Леталитетът от COVID-19 у нас е два пъти по-висок от средния в ЕС. По брой поставени ваксини сме последни в ЕС“, се казва в отчета на д-р Кацаров.

 

Той изрежда причините за лошото управление на пандемията от ковид-19, като посочва на първо място това, че лекарите е трябвало да пътуват до РЗИ, за да получат ваксини.

 

Според него възрастните и хронично болните не са били приоритет на ваксинационния план, което е една от причините за високата смъртност. Проверка е показала, че едва половината от хората в домове за възрастни, са ваксинирани срещу ковид-19.

 

В отчета на здравния министър се посочва, че в периода между 11 май и 10 юни са били поставени ваксини на близо 428 000 души над 60-годишна възраст. За периода от 1 януари до 11 май са били поставени ваксини на почти същия брой възрастни хора.

 

Анализът на служебното здравно министерство сочи, че скандалите около закупуването на ваксини, хаотичните решения по управлението на кризата и ваксинациите, са станали причина за негативната нагласа срещу ваксинациите. Много страни в ЕС са ваксинирали поне половината от населението си с поне една доза, а в България делът им е едва 15%.

 

Другият проблем, който д-р Стойчо Кацаров посочва, е липсата на систематична информация и приблизителна оценка на дела на хората, които вече са се срещали с вируса.

 

Здравният министър отбелязва, че ще бъде създаден национален КОЛ-център, към който ще се отправят запитвания за ваксинацията и ограничителните мерки.

 

По думите му в момента са извършва кръстосан анализ на данните за броя на хората, които са се разболели от ковид-19, за да има точна прогноза кога страната ни би могла да постигне колективен имунитет (преболедували, имунизирани, срещнали се с вируса).

 

Междувременно до края на юни НЦОЗА трябва да приключи с проверката си за действията по управление на кризата с COVID-19.

 

Работна група с представители от 17 експертни медицински съвета работи над Единен протокол за диагностика, амбулаторно и болнично лечение на COVID-19. Той ще бъде публикуван до края на юни.

 

Във връзка с липсата на въздушни линейки е стартирана процедура по изграждането на система за спешна помощ с използване на въздушен транспорт.

 

В отчета се посочва, че по време на пандемията са били закупени ненужно голям брой респиратори без обществена поръчка на цени, надвишаващи пазарните, част от които са доставени неокомплектовани и без гаранция за употреба.

 

За 30-те дни от работата на служебното правителство е извършен анализ на годишните отчети за дейността на почти всички държавни болници. Проведени са проверки в УМБАЛ „Александровска“, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, държавното дружество „Бул Био“, специализирани болници за рехабилитация и УМБАЛ „Лозенец“. Предприети са действия за смяна на ръководствата на болниците „Александровска“ и „Лозенец“, като във втората са констатирани тежки нарушения, свързани с извършени трансплантации.