Няма да има локдаун. Това обяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров по време на официален брифинг в Министерството на здравеопазването.

 

„Данните от последната седмица сочат намаляване на броя на заразените, подобряване на епидемичната ситуация. Мерките със “зеления сертификат” дадоха своя резултат", допълни здравният министър.


 

Д-р Кацаров благодари на всички, които са проявили отговорност, приели са новото изискване за притежаване на здравния сертификат и се съобразяват с него. 

 

Здравният министър подчерта, че той и колегите му не са залагали на страха и не са използвали лошата страна на извънредната обстановка. 

 

Според него посланието към обществото е било в посока на общата мисия и отговорност на всички в справянето с извънредната ситуация.

 

„Опитвахме се да не плашим хората и да не използваме страха от заразата с цел мотивация за спазване на мерките", допълни министърът на здравеопазването.

 

Съветникът на здравния министър проф. Мира Кожухарова използва данните за Covid ситуацията, публикувани в Единния информационен портал. Тя отбеляза, че всеки има достъп и може лично да проверява хода на заразата. 

 

„От две седмици средно за страната започна спад на темпа на нарастване на заболелите, което беше първият положителен белег.

 

След това започна и намаляване на новозаразените. Към момента сме надолу от пика. Надяваме се при спазване на мерките, колкото строги са те, да продължим този успешен ход надолу”, посочи тя. 

 

Броят на хоспитализациите ден по ден също е намалял, допълниха здравните власти. За съжаление не във всички области статистическите данни посочват спад, допълни проф. Кожухарова. 

 

Голямо съдействие за ефективност на противоепидемичните мерки е броят на тестваните хора. Втората графика, която съветникът на здравния министър представи, посочва рязко нарастване в извършването на антигенни тестове

 

По време на пандемична вълна това е най-сигурният начин за противодействие, допълни проф. Кожухарова.  

 

Зеленият сертификат в много голяма степен активизира имунизациите у нас. Усилията обаче трябва да продължат.  Трайната постоянна мярка става не тестването срещу коронавирус, а ваксинацията”, каза още Кожухарова.

 

Д-р Десислава Велковска, директор на Дирекция “Лекарствена политика”, обясни, че до скоро единственият лекарствен продукт, получил разрешение за употреба в борбата с коронавируса беше ремдисивирът

 

В България са закупени и използвани над 180 хиляди флакона от лекарството, което е за пациенти с тежка форма на инфекцията.   

 

Велковска още обяви, че у нас вече има доставени две нови лекарства, които ще се използват за лечение на коронавирус. Те са на основата на антивирусни моноклонални антитела

 

Прилагат се под формата на интравенозна инфузия. По този начин се обхващат пациентите с лека до средно тежка форма на коронавирусна инфекция и не са хоспитализирани в лечебно заведение.

 

За хоспитализираните пациенти ще се използва и нов лекарствен продукт от типа на ремдисивира. Той е имуносупресор. Намалява активността на имунната система. 

 

“Министерство на здравеопазването стартира процедура за осигуряване и на третия лъч лекарствени продукти. Това са т. нар. противовирусни лекарствени продукти, които са във формата на таблетка

 

Те ще бъдат с 5-дневен курс на лечение. Два пъти на ден се приемат. С тях ще бъдат обхванати пациентите с лека форма на коронавирусна инфекция. Ще бъдат предписвани на пациенти до 5-тия ден от позитивния тест за Covid”, обясни д-р Велковска.

 

В рамките на 2 до 3 седмици от Министерството смятат, че пациенти с лека, средна и тежка форма на вируса ще бъдат подсигурени с лекарствени продукти. 

 

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов, предостави актуална информация от Европейската агенция по лекарствата и от комитетите, които извършват оценка по дадените заявления. 

 

Беше издадено официално научно становище и препоръка от ЕАЛ по отношение на използването на кортикостероида дексаметазон.

 

По отношение на лекарствените продукти, споменати от д-р Велковска (антивирусните моноклонални антитела, имуносупресорите, противовирусните лекарствени продукти, които са във формата на таблетка), има положителна позиция от Комитета по лекарствени продукти за хуманна употреба.

 

Очаква се в началото на следващата седмица Европейската комисия да издаде разрешение за употреба на лекарствените препарати, посочи Кирилов. 

 

По отношение на противовирусните лекарства, се очаква до края на месец ноември Комитетът по лекарствени продукти за хуманна употреба да излезе с официално научно становище. 

 

В случай, че то е положително, ще позволи на национално ниво държавите, които преценят да могат да го прилагат, още преди ЕК на издаде становището си. 

 

Към момента данните са ограничени на ниво държава-членка, допълни директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата.