"Не може дефицитът на Националната здравноосигурителна каса и откриването на нови обекти и рязането на ленти да бъдат основна цел в здравеопазването. Основна цел трябва да бъде удовлетвореността на пациентите и хората, работещи в системата". Това заяви в предаването „Преди всички“ по БНР бившият здравен министър Стефан Константинов.

 

Големите инвестиции в апаратура не се правят за два-три месеца и са резултат от усилията и на други екипи и други министри, обясни д-р Константинов, коментирайки зачестилите откривания на нови отделения с модерна медицинска апаратура и изтъкването им като заслуга на здравната политика на настоящия министър на здравеопазването.


 

Лекарят подчерта липсата на смисъл от разделянето на двата пакета медицински услуги на основен и допълнителен като един от компонентите на здравната реформа, защото парите за двата пакета идват от едно и също място.

 

От над 300 клинични пътеки само две отиват в допълнителния пакет и това са незначителни суми. Той прогнозира нулев ефект от тази промяна.

NEWS_MORE_BOX

 

Здравната карта теоретично има смисъл, но практически отдавна е изпуснат моментът за реализация на идеята, заяви Константинов относно другата голяма тема в програмата на министър Москов.

 

Според него настоящият здравен министър подвежда хората за състоянието на здравеопазването у нас и цитира анализ на Световната банка, според който спрямо средствата, с които които разполага обществото ни и продължителността на живота се намираме на добри позиции.

 

Нещата при сърдечносъдовите заболявания също не са така катастрофални, както се представят.

 

"Дори като удовлетвореност на пациентите за последните няколко години изпреварваме Полша, Румъния и Латвия в Индекса на европейския потребител", уточни бившият здравен министър.