В криза или не, гарантираните пари за здравеопазване са 3,5 млрд. лв., но средствавата постоянно се пилеят. Обществото не е организирало здравеопазването си така, че да получава добро обслужване за парите, които влага.

 

Това коментира пред бТВ бившият здравен министър д-р Стефан Константинов по повод плановете за реформа в сектора на кабинета „Борисов”.

„Ако погледнем едно-две нива под министъра, ще видим едни и същи хора, които се сменят и крепят статуквото. Не е невъзможно това да се промени, но трябва време и добри идеи”, коментира медикът.

Той разкритикува идеята за разделянето на здравните услуги в два пакета – основен и допълнителен.


 

По неговите думи това са "приказки от 1001 нощ" - никой не ни показва изчисления от кои заболявания към кои „социално значими” заболявания ще се дават. И сега се дават най-много пари за инфарктни, инсулти, онкозаболявания, посочи ексминистърът.

NEWS_MORE_BOX


„Накрая ще разделим пакета на 3-4-5 и хората ще плащат, за да получават нищо”, продължи той.

Според Константинов твърде много се спекулира с листите на чакащите.

 

По думите му решението не е в ограничаването на бюджетите на болниците, а в големия брой лечебници у нас. Той препоръчва на министър Москов да закрие здравни заведения, които "изсмукват" парите на касата, като за сметка на това големите и качествени болници работят на пълна пара без листи на чакащите.


Д-р Константинов заяви подкрепа за Москов в идеята му за здравна карта и конкурентен принцип на финансиране на лечебните заведения от НЗОК.

 

„Москов се ползва с огромно обществено доверие, което не трябва да се страхува да пожертва в името на добрите идеи”, завърши той.