Националната здравноосигурителна каса ще определя бюджетите на болниците по същата методика, както през миналата година. Това означава запазване на статуквото, коментира здравният министър д-р Стефан Константинов, цитиран от БНР. Според него, здравната каса спира желанието на правителството за реформи и по тази причина през 2011-та по-малко пациенти ще имат достъп до болнична помощ.


“Големият въпрос е, че имахме пътеки, които са повишени - примерно лъчетерапия. Какво значи това, че ако на същата болница се дадат същите пари като миналата година, ако цената е повишена три пъти, значи три пъти по-малко пациенти ще се лекуват. Това не е сметнато. Това е един от големите недостатъци на методиката и това минира за бъдеще работата на цялото здравеопазване.”, заявява здравният министър пред БНР.


Д-р Стефан Константинов потвърди информацията, че здравната каса отказва да плати за закупуването на австралийския модел за въвеждане на диагностично свързани групи.От своя страна, от здравната каса съобщиха, че на проведена вчера среща на Надзорния съвет на НЗОК, заедно с други материали, е обсъдена въпросната методиката, по която ще се разпределят средствата на болниците през 2011 година.


В хода на дискусията беше отчетено, че за първи път НЗОК залага нови елементи в Методиката, които позволяват да има прогнозируемост на средствата и по-голяма точност при планирането в работата на болниците. Отбелязани бяха три съществено нови момента, с които ще бъде осигурено спокойствие в цялата система на здравеопазването, уточняват от здравната каса.


По време на срещата бяха поискани допълнителни материали по всички дискутирани теми, което отложи заседанието на Надзорния съвет (както и приемането на Методиката за разпределяне на средствата за болнична помощ) за понеделник, 31 януари 2011 г.


По тази причина НЗОК отложи насрочената за днес, 28.01.2011 г., пресконференция, на която трябваше да бъде представена пред журналисти новата методика за определяне на прогнозните бюджети на болниците през тази година. Това ще стане, след като се приеме от Надзорния съвет на НЗОК, подчертават от осигурителната институция.