Много от постиженията на министъра на здравеопазването в оставка д-р Петър Москов са медийни балони и на много места той допусна сериозни грешки. Това заяви бившият първи в здравното ведомство д-р Стефан Константинов пред Bulgaria ON AIR.
 
По думите му в България има медицински „пустини“, където хората не получават адекватна здравна помощ.
 
По отношение на броя на лекарите у нас и нарастващата тенденция младите лекари да заминават в чужбина, д-р Константинов каза, че броят на лекарите в страната ни е над средното европейско ниво, което не изключва факта, че много от тях си тръгват от България.
 
"Липсват медицински сестри и акушерки. Съвсем естествен процес е лекари да заминават за чужбина. Много е трудно да се устои на огромните разминавания в заплащанията и условията на труд", посочи бившият министър на здравеопазването и подчерта, че българските лекари срещат прекалено много трудности, за да останат тук.
 
Според него у нас има три начина един лекар да специализира – да има родител на висок пост, да има достатъчно пари или да предложи секс. 
 
"Преди имаше изпит, държавата правеше поръчка и казваше за колко човека може да плати. Ролята на държавата се прехвърли към болниците. Критерии и изпити няма, има събеседване с директора. Нещата се изкривяват", категоричен е Константинов.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Заедно с председателя на Медицинската федерация към КТ "Подкрепа" д-р Камен Данов споделят мнението, че част от българските болници са малки феодални владения
 
"Има тежка феодализация на клиниките и отделенията, пречи се на младите хора. Има местни лекари, които не разрешават на хората да специализират. Имаме и сигнали от лекари, които са удряни от своите началници", алармира д-р Данов.
 
По думите му в момента в страната практикуват лекари, които ако напуснат отделенията си, те трябва да бъдат закрити. В същото време не се прави нищо по въпроса за специализациите, а най-тежкият проблем е, че липсва и отношение към младите лекари, отчете още той.
 
"Последната наредба за специализации е от най-лошите. В последните 25 години няма реформа в здравеопазването, а само опити за такава", категоричен е д-р Камен Данов.
 
Вижте още във видеото:
 

 

Още новини от България и света четете на www.bgonair.bg