Преболедувалите коронавирусна инфекция изграждат имунитет, заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев пред БНТ. Твърдението му се основава на изследване сред хора, които са прекарали инфекцията с изявена симптоматика.


„В момента наблюдаваме клъстърно, огнищно протичане на инфекцията. Тези гнезда, които са с висока честота, трябва да бъдат добре локализирани. Това, което не знаем, са дългосрочните последици след преболедуване. Има данни, че тежко боледувалите от вируса остават с изменения в белия дроб, не можем да кажем все още какъв е този процент“, обясни д-р Симидчиев и отново акцентира върху важността на правилното използване на защитните маски.


Акцент върху спазването на част от наложените мерки у нас срещу коронавируса, постави и изпълнителния директор на УМБАЛ „Александровска“ проф. Костадин Ангелов пред Нова телевизия. „Може би трябва да свикнем със социалната дистанция, както и с това да носим маски в закритите помещения, защото това е отговорност и аз нас, и за нашите родители, и за нашите деца”, посочи той.По думите му цифрите към момента са еднозначни. „Ние следим един коефициент. Според него преди 10 човека предаваха вируса на около 20-30 човека. Сега 10 човека предават заразата на 7-8 човека. Този коефициент е паднал достатъчно и той позволява мерките да не са толкова затегнати, някои от тях дори отпаднаха. Ако той се промени – те ще бъдат затегнати там, където е необходимо”, категоричен е проф. Ангелов.


Председателят на Национална пациентска организация също апелира за спазване на социалната дистанция като ключова мярка. Д-р Станимир Хасърджиев изрази тревога пред БНР, че все още се разпространява мнението, че пандемията от COVID-19 е измислена ситуация и конспирация. 
Затова и много малко хора ще се включат в отговорното спазване на евентуално повторно въвеждани мерки срещу заразата. „Това е вирус и той се разпространява, и се подчинява на определени правила на природата. Нещата не опират до това дали вярваме, или не, а до наука“, категорибен бе той.


Д-р Хасърджиев смята, че здравната система на България продължава да не е подготвена за сериозна епидемична ситуация в страната и това показват последните огнища в страната. А големият пропуск по време на извънредното положение у нас е, че не бяха въведени методи на дистанционно наблюдение на голямо количество пациенти.