„Здравеопазването е мисия, която не зависи от националност, език, политическа система и дори религия, тъй като неговото призвание е да помага, спасява и дава шанс за живот“. Това се казва в поздравителен адрес на вицепремиера и министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев по случай 7 април - Световен ден на здравето и празник за работещите в бели престилки у нас. 
 
„7 април е празник за всички, чието призвание е всеотдайност в името на здравето. Дори в моментите на изпитания и трудности не забравяйте, че вашата хуманна работа е пример за висок професионализъм, благородство и отдаденост“, пише министърът.
 
Д-р Семерджиев отделя внимание на глобалната инициатива по случай Деня на здравето, насочена към депресията: „Световната здравна организация е избрала за мото на деня „Да поговорим за депресията“. И наистина, статистиката за нарастването на депресивните оплаквания в световен мащаб е притеснителна. Над 350 милиона души страдат от депресия или психични проблеми по данни на СЗО. Според Евростат в това число се вписват около 8 на сто от българите на възраст над 18 години“. И изтъква нуждата от това да говорим с близките си за депресията и тяхната тревожност. 
 
За министъра днешният ден е и повод за равносметка. „Няма как да подминем проблемите в системата, трусовете в икономиката, разочарованията, водещи до това стотици здравни професионалисти да напускат родината всяка година. Вярвам, че мисията на всеки, избран да ръководи в здравната сфера, е отговорност към тези, които посвещават дните си на болните“, казва той. 
 
NEWS_MORE_BOX
 
„Освен доверието и благодарността в очите на излекувания, работещите в българското здравеопазване заслужават достойно възнаграждение и мотивация за трудното си и благородно дело.
 
От сърце желая на всички здравни професионалисти много здраве, сили, енергия и  постижения! Щастие и късмет на вас и вашите семейства!“, завършва поздравителният адрес на д-р Илко Семерджиев към здравните професионалисти.