Вицепремиерът и министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев подписа формуляр S2 за изпращането на болно дете в чуждестранна клиника. Добринка Колева страда от остра лимфобластна левкемия. До момента се е лекувала в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ – София. Лекарите там са констатирали, че единствената алтернатива за лечение й е костно-мозъчна трансплантация в чужбина.
 
„Мненията на външните експерти към Фонда за лечение на деца доц. Добрин Константинов и доц. Мария Спасова са, че възможностите Добринка да бъде лекувана в България са ограничени и това може да стане в Университетската детска клиника в Тюбинген, Германия“, съобщиха от здравно министерство.
 
Добринка ще замине за Германия, където ще получи двукратен курс на лечение с подходящ лекарствен продукт, изследвания и трансплантация на стволови клетки, както и следтрансплантационни грижи.
 
От Фонда за лечение на деца са изпратили и до НЗОК искане за издаване на формуляр S2, тъй като преди костно-мозъчната трансплантация е необходимо и провеждането на химиотерапия, която се финансира от НЗОК.
NEWS_MORE_BOX
 
Междувременно стана ясно, че 9-годишният Байрям Али вече е пристигнал в германската клиника, където трябва да му бъде трансплантиран черен дроб. Детето замина с линейка, а баба му и дядо му го придружиха. 
 
Днес ще се проведе заседание на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца, на което най-вероятно ще бъдат съобщени подробности около други случаи, които чакат одобрение от ЦФЛД.