Бъдещето е в електронната здравна карта, което ще позволи в нея да се интегрира електронно здравно досие. Това обяви пред БНТ служебният министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев по повод желанието му да премахне пръстовия идентификатор. 
 
Министър Москов превърна рамковото договаряне в административно командване, посочи служебният министър по повод това, което е наследил от предшественика си. „Няма законово основание да бъде въведен пръстовия отпечатък. Това е унизително за хората, унизително и за лекарите, които се занимават с тази процедура. Няма никакъв икономически ефект", каза още той. И припомни, че в месеца, в който е въведен пръстовия отпечатък в болниците, не са спестени 15 млн. лв. за първите 15 дни, както от екипа на д-р Москов твърдят, а разходите са се увеличили със 112 хил. лв. за целия месец. 
 
„Няма да изпаднем в никакъв вакуум, ако се отмени пръстовия отпечатък в болниците. Съвсем спокойно ще се мине отново на картовата идентификация, въведена в началото на мандата на Петър Москов“, обясни той. Според него, след време в електронното здравно досие могат да се интегрират и финансови данни за осигуряването. 
 
NEWS_MORE_BOX
 
Очаква се екипът на д-р Семерджиев да разработи проект за въвеждането на електронната здравна карта на пациентите. Той ще бъде финансиран по програма „Добро управление“. По този начин всеки ще има равен достъп до електронното си здравно досие, обясни ресорният министър. 
 
Лекарският съюз и Националната здравноосигурителна каса трябва да възстановят диалога помежду си, категоричен е д-р Семерджиев. И изтъкна, че тази година НЗОК може да поеме и протезите при възрастните хора.
 
"Панически разгражат контролните механизми върху парите ни в НЗОК и върху средствата, които държавата дава за здраве", написа по-късно бившият здравен министър в профила си в социалната мрежа Фейсбук. Коментарът му най-вероятно е продиктуван от гостуването на д-р Семерджиев в БНТ.