Синът на легендарната кинозвезда Одри Хепбърн Шон Ферер връчи на д-р Антония Първанова наградата "Политик на годината" на Европейската организация за редки болести EURORDIS.

 

Отличието бе присъдено на българския евродепутат на тържествена благотворителна гала вечеря "Черната перла" в Брюксел в присъствието на белгийската принцеса Ан.


 

Д-р Първанова бе избрана сред над 100 номинации, изготвени от неправителствени организации от 10 страни, заради големия й принос за борбата срещу редките болести и за набирането на средства за разработване на нови лекарства за тях.

 

По предложение на д-р Първанова е създаден финансов инструмент на Европейския съюз за разработване на нови лекарства за ракови заболявания, за редки заболявания и за Алцхаймер. За периода 2007-2020 г. са набрани 5,5 млрд. евро.

 

Шон Ферер е посланик на EURORDIS, след като майка му Одри Хепбърн почина от рядка разновидност на рак. EURORDIS е най-голямата европейска организация на пациентите в областта на редките заболявания.

NEWS_MORE_BOX

 

Тя представлява над 590 организации на редки болести от 54 страни и около 33 милиона пациенти в цяла Европа.

 

От създаването си през 1997 г. организацията е допринесла значително за борбата с редките болести и общественото здраве в Евросъюза като изследователски приоритет.

 

Ключовите й постижения са принос за приемането на регламент на ЕС относно лекарствените продукти през 1999 г., разработването на повече от 1100 лекарства за редки заболявания, както и приемането на препоръката на Комисията и на Съвета относно европейски действия за редки болести.

 

Днес EURORDIS се застъпва за изпълнението на националните планове за редките заболявания във всички държави членки на ЕС и Европа като цяло.

 

Представители на организацията участват в Комитета на експертите по редки болести, най-важният консултативен орган в областта на редките заболявания в Европа, създаден по предложение на д-р Първанова и три научни комисии на Европейската агенция по лекарствата - за модерни терапии, лекарства за деца и уникални лекарства.

 

Над 1000 застъпници на пациентите участват в дейности на EURORDIS всяка година.

 

С приходите, събрани от гала вечерята, ще бъдат подкрепени инициативи за преодоляване изолацията на пациентите с редки заболявания и техните семейства в Европа, за обучения и изграждане на капацитет и обмен на дейности на организациите и повишаване на обществената осведоменост за редките заболявания.