„Имаме работа с патоген, който е от месеци в човешката популация. Той е напълно нов и ние нямаме опит в миналото, не знаем колко ще трае имунитетът от естествена инфекция и от ваксина. Можем обаче да имаме сравнително информирани допускания за това, които се основават на опита ни с други коронавируси. Този опит показва, че имунитетът срещу коронавирусните инфекции не е особено дълъг, той е от порядъка на година-две, най-много три“. Това заяви пред БНР д-р Петър Марков, преподавател по епидемиология на инфекциозните болести в Лондонското училище по тропическа медицина. 


Той коментира резултати от изпитването на ваксина срещу коронавирус в Университета в Оксфорд, които дадоха надежда за победа в битката с инфекцията. Резултатите, които излязоха преди 10 дена в публикация в британското научно списание The Lancet, са резултати от първа и втора фаза на клиничните изпитания на ваксината и тези резултати са много обнадеждаващи. Те не биха могли да бъдат по-позитивни, но това са резултати от ранен стадий на тестване на ваксината – първи и втори. 


„Това, което тези резултати показват, е, че ваксината действително води до имунна реакция, имунен отговор, и другото важно, което показват, е, че ваксината е безопасна. При всички участници в тези изследвания няма установени значителни нежелани реакции“, обясни д-р Марков.По думите му качеството и трайността на имунната защита, която ваксините произвеждат, зависи от това до каква степен нормалните инфекции водят до имунитет, защото различните вируси и различните патогени водят до различно траен имунитет в човека. Но работеща ваксина е много важен инструмент за контрола на инфекцията. 


„Ако имаме ваксина, то това би довело до имунитет сред преобладаващата част от населението и това ще означава, че обществата ще могат да функционират по своя обичаен начин. Разпространението на инфекцията от новия коронавирус най-вече критично зависи от мерките, които се взимат за това разпространение“, обясни още епидемиолога.