Посегателството, насилието и агресията към медиците станаха ежедневие. Вече обществото ни до такава степен е свикнало с това, че не се изненадва, а дори го приема като нещо нормално от полицейските хроники и новините в медиите. Това заяви д-р Галинка Павлова пред Bloomberg TV Bulgaria по повод нападението над д-р Албена Гагова от Втора САГБАЛ "Шейново". Зам.-председателят на Български лекарски съюз (БЛС) коментира в предаването „Бизнес старт“ кои са основните проблеми в здравеопазването у нас.
 
„Тревожен е този факт, че някой, който и да е той, отива и с това деяние си позволява да посегне на човека, който в случая дарява нов живот на неговото дете или спасява неговата майка, отивайки с една раздрънкана линейка, или е давал нощно дежурство и е лекувал неговите близки... Ние не сме само лекари, а и пациенти. Ние също имаме своите болки, но ги пренебрегваме и се отдаваме на пациентите. Но какво обществото дава на лекарите и на медиците?!“, каза още д-р Павлова. 
 
На въпрос как се създава недоверието между лекар и пациент, тя отговори, че за тази „пропаст“ носи отговорност цялото общество. „Получи се една бездуховност. Голяма част от хората не уважават родителите си - тези, които са им дали живот, не уважават учителите, които са ги образовали, полицаите, които се грижат за тяхната сигурност. Лекарите се грижат за здравето им, спасяват техните животи..“, каза още тя. И изтъкна, че колкото и да не й се иска, основният протест на лекарите трябва да е на Треминал 1 (бел. ред - работата зад граница). 
NEWS_MORE_BOX
 
Нападателят на д-р Албена Гагова трябва да получи присъда, която „да отговаря по своята сила и тежест на деянието, което е извършил“, смята зам.-председателят на БЛС. И изтъкна, че не само телесната повреда в случая е от значение, а и това какъв пример се дава на обществото и какъв ще бъде отзвукът от станалото. 
 
Основният проблем на здравната система е недофинансирането. Разпределението на бюджета на Националната здравноосигурителна каса е неправилно - голямата част се насочва за болнична помощ. "Сумите, които се отделят за лекарства вече са изравнени и дори вървят повече от тези, които са за медицински дейности и за болнично лечение", каза още д-р Павлова и бе категорична, че законодателят трябва да върви в посока промяна на правилата за отчетност на надзора на НЗОК. 
 
Кои са другите проблеми в здравната ни система, вижте от видеото: