Председателят на Българския зъболекарски съюз (БЗС) д-р Николай Шарков затвърди позициите си в Световната дентална федерация (FDI), след като бе преизбран за втори тригодишен мандат като съветник в борда на организацията. 


Той е единственият представител на Източна Европа на такова високо ниво. Изборът се състоя по време на Световния годишен конгрес на FDI, който се проведе от 5 до 8 септември 2019 г. в Сан Франциско, Калифорния. В него взеха участие над 31 000 делегати от 130 дентални асоциации от целия свят.


Световната дентална федерация има стратегия за оралното здраве до 2020 година, а сега подготвя и тази до 2030 г. Сред най-големите проблеми са застаряващото население и увеличаващият се брой на възрастните хора в световен мащаб. Другият сериозен проблем е миграцията. FDI работи активно за това оралното здраве да бъде признато като основна част от общото здраве и добруване на човека. Д-р Николай Шарков е роден в София през лятото на 1956 г., но прекарва голяма част от живота си в гр. Бургас. Там завършва Английската Езикова Гимназия „Гео Милев“ с отличен успех, след което е приет за студент по „Стоматология“ („Дентална медицина“) в Медицинския Университет в София, където също завършва с отличен успех. През годините към биографията си добавя още две специалности - „Детска дентална медицина“ и „Обща дентална медицина“, и още една магистърска степен по „Бизнес администрация“ със специалност „Здравен мениджмънт“.


От 1989 г. е преподавател в катедра „Детска дентална медицина“ към МУ-София. Професионалният му опит минава през председателският пост на Българския зъболекарски съюз, където към момента изпълнява функцията на Главен секретар. На международната сцена д-р Шарков има 6 годишен опит като член на Борда на директорите на Съвета на европейските зъболекари (Council of European Dentists).