Петдесет и осем процента от българските граждани искат да се издава и хартиена рецепта за лекарства. Данните са част от проучване на социологическа агенция, финансирано от Българския лекарски съюз. 

 

Заместник-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов подчерта в ефира на “България сутрин”, че не лекарите, а българските граждани са против издаването само на електронна рецепта. 


 

Лекарското съсловие и ръководството на Министерството на здравеопазването са твърдо против издаването единствено на електронни рецепти, считано от 1 ноември 2022 г. 

 

Промяната е в Наредба № 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти се налага, защото е заложена да влезе в сила оперативно от 1 ноември 2022 г. и всички рецепти в България да бъдат изписвани само по електронен път, обясни д-р Брънзалов. 

 

“Българското население, а не лекарите, искат да има възможност за издаване на рецепта и на хартиен вариант. Това го заявяват 58% от запитаните граждани.

 

Около 10% казват, че само на хартия искат да получават своята рецепта", категоричен бе заместник-председателят на БЛС.

 

По думите на д-р Брънзалов настоящото поколение млади лекари така или иначе вече е почти изцяло дигитализирано и в бъдеще върви към пълно изписване на електронни рецепти.

 

Той обясни, че БЛС работи за дигитализацията на цялото здравеопазване в България, но подкрепя оставането и на хартиената рецепта.

 

По данни на Агенция “Информационно обслужване” за близо година са издадени над 20 000 електронни рецепти.

 

"Българските лекари работят вече и с дигитални направления за изследвания. Рано или късно всичко ще бъде дигитализирано. Много от моите колеги не могат да практикуват и никъде не е написано, че трябва да ги задължим да разполагат с необходимия софтуер и хардуер с електронен подпис, за да могат да си вършат работата. Ние по този начин нарушаваме човешките и лекарските права", допълни д-р Брънзалов. 

 

Заместник-председателят на БЛС акцентира и върху проблема с продажбата на лекарства без лекарско предписание. Според социологическото проучване 44% от българските пациенти са си купували антибиотик от аптека без рецепта

 

Според д-р Брънзалов няма да настъпи хаос в издаването на рецепти, тъй като всеки лекар ще бъде свободен да прегледа всеки пациент и да избере по какъв начин да му предпише съответната терапия.

 

Той даде пример с възрастните пациенти, които разполагайки единствено с електронна рецепта, намираща се в аптеката, няма да знаят как да приемат даденото лекарство, когато се приберат у дома.