Оборудването и обновяването на автопарка в Спешната помощ е най-малкият проблем, коментира бившият здравен министър Мирослав Ненков пред БНТ. Въпреки протестите на медиците от варненската спешна помощ, че работят с амортизирани линейки и работата им е затруднена, Ненков бе категоричен, че подмяна на автопарка в цялата страна ще има, но останалите проблеми като липсата на кадри и фалшивите сигнали - остават.


„Колеги за работа в Бърза помощ ще има винаги, но те никога няма да достигнат, защото когато някой от нас пострада, дори леко, за въпросния човек това се превръща в център на цялото човешко страдание. Ако не получи отзив от медицинска структура, човекът се чувства крайно наранен и винаги намира някой смел ваш колега (журналист, б.р.), който да каже как е закъсняла линейка, как джипито това е направило, как друг е направил нещо. Това е много неприятно“, коментира д-р Ненков.


От друга страна негативното отношение към професията се подхранва не само от отношението пациент – лекар, а и от самите лекари, допълва Мирослав Ненков. „Ние често се плюем едни други, нерядко сме груби с пациентите, за което си има своите обяснения, обаче пациентите това не ги интересува. Когато лекарят работи на две места и в седмицата е дал четири нощни дежурства, след четвъртото на сутринта нещо много малко казано или направено от пациент може да събуди в него по-остра реакция. Не го казвам, за да защитавам колегите, това е житейски факт. Ние просто не се справяме с бърнаута“.Д-р Ненков за пореден път се обяви категорично „за“ въвеждането на глоби за подаване на фалшиви сигнали към Спешна помощ, но по негово мнение много трудно политиците биха взели подобно решение. „Ако обуем обувките на министъра на здравеопазването, ще видим, че въобще не е толкова лесно. Защото политиците не могат да не държат сметка за обществения отзвук. Спешна помощ и лекарската професия така или иначе е поставена под прицела на нашето общество, ако изведнъж сега се окаже, че се събират и глоби, вероятно активните в социалните мрежи и извън тях ще подскочат“, допълни специалиста. Статистиката показва, че за 2018 г. фалшивите и неспешни сигнали към телефон 112 са над 60%.


Според Ненков удачна за страната ни е система на работа, при която след подаден сигнал към Спешна помощ, екипът задължително да те откарва в болница. „Така е в Англия – там докторът в спешното след като те прегледа и види, че просто ти тече кръв от носа и нямаш нужда нито от линейка, нито от спешно, пише, че дължиш 200 паунда. У нас обаче при огромна част от повикванията глобите въобще няма да могат да бъдат събрани“, допълва той.