Като безплодна определи дискусията, която вече месец се води около двата здравноосигурителни модела, д-р Мими Виткова. По заповед на здравния министър Кирил Ананиев през ноември пет експертни, работни групи (доболнична, болнична, лекарства, обществено здраве и финансиране), трябваше да дискутират и изчистят неяснотите по двата варианта за реформа – пълна демонополизация на НЗОК или надграждане на сегашния модел с възможност за допълнителна здравна застраховка.


Разговорите са към своя край, а резултатите от тях според бившия здравен министър и председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване д-р Виткова ще са безполезни. „Предизвестено беше, че всичко ще завърши с неособено добър ефект. Министърът не участваше в нито едно заседание, заместник-министърът Начева участва в едно заседание. Нямаше на кого да зададем въпросите си. Къде са експертите, които са работили по моделите за да ни представят финансовите разчети, по които да разберем защо в единия модел парите стигат, но се разходват неправилно, а в другия не стигат и вноската трябва да се вдигне? И как изчислиха, че не стигат точно 860 млн. лв., като разходите за здраве у нас са 8 млрд лв.? Половината от тях – или 4 млрд. лв., са от джоба на болния човек, тоест ако има недостиг той е от 4 млрд. лв. Отгоре на всичко в сряда, на последната работна група по финансиране, ни представиха 14 точки, по които щяло да има гласуване. Гласуването не е консенсус, това е решение на мнозинството“, коментира остро пред БНР д-р Виткова.


Тя припомни, че световната практика е разходите от джоба на пациента да бъдат 20 процента, а у нас те са 50. Според Мими Виткова е очевидно, че системата не е готова за демонополизация: „Ще е готова, когато има ясни разчети кое какво струва, да структурираме ясно основния пакет и да разберем кое няма да се покрива от основния пакет. Системата така не може да продължи да съществува, защото няма никакви правила и никакъв контрол. И ще продължи да натоварва пациентите. Във въпросните 14 точки, които ни бяха спуснати, няма и дума за контрол. Държавата е абдикирала напълно от този квазипазар, а сроковете, които си е поставил здравния министър са абсурдни“, каза още д-р Мими Виткова.