Досегашният директор на Агенцията по трансплантациите д-р Михаил Христов няма да оглави бъдещата мегаагенция за медицински надзор. Това съобщи заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева пред БНР. До три месеца Министерство на здравеопазването трябва да е готово със създаването и организацията на новата структура, която ще погълне Фонда за лечение на деца, Агенцията по трансплантациите и Медицинския одит.


„Бюджетът на НЗОК касае всеки един от нас и е важно всички да са наясно с промените, които правим, а и медицинското съсловие. Преместването на Фонда за лечение на деца беше мотивирано единствено от факта, че касата има невероятен, практически и професионален опит. Тя е контактна точка за комуникация с европейските държави-членки по тези въпроси. Тя заплаща 2/3 от лечението на децата, чието лечение в чужбина и в момента се финансира от Център фонд за лечение на деца“, обясни зам. министър Начева.


По думите й така ще се намали административната тежест за родителите на нуждаещите се деца, защото документите ще се подават на едно място в Касата. Ще се запазят правата, които са имали децата, както за лекарствата, които не са включени в позитивния лекарствен списък, така и за логистика, транспорт, пребиваване на техните родители, преводи. Тези средства са осигурени чрез трансфер от здравното министерство към касата. От утре е създадена организация съвместно с Националната здравноосигурителна каса и здравното ведомство да се издадат необходимите наредби и указания, които ще осигурят абсолютно плавен преход за лечението на децата. „В момента фондът изпраща за становище всички документи за лечение в чужбина и касата по отношение на медицинската страна на лечението на децата. Тоест ние запазваме медицинската експертиза и водещото мнение на медицинските експерти, свързани с лечението на децата. Касата носи отговорност и проследява лечението на всички български граждани и преди, и след оказване на лечението в чужбина, защото по този начин ще се взима най-доброто решение за проследяващо наблюдение състоянието на тези пациенти“, допълни Жени Начева.Не на последно място, тя увери, че се полагат всички усилия договорът за белодробните трансплантации с Университетската болница във Виена да бъде подписан наново – това е най-спешната мярка за осигуряване на вариант за спешно чакащите пациенти у нас, които към момента нямат шанс за спасение нито у нас, нито в чужбина.