Нов вирус измести познатите щамове "Калифорния" и "Свински грип". Той се казва "Мичиган" и е изолиран през 2015 г. Това каза пред Bulgaria ON AIR главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. В студиото на "България сутрин" той коментира кои са основните есенни вируси и как да се предпазим.
 
"Сивински грип" се задържа рекордно дълго време и на негово място в състава на ваксината, по препоръка на Световната здравна организация, влиза "Мичиган" (тип А). Като цяло в Европа много малко хора се срещат с него, но той е виновен за епидемията в Австралия, засегнала най-вече малки деца и възрастни. Но се разпознава трудно, обясни д-р Кунчев.  
 
"Това, с което се занимавахме цяло лято бяха ентеровируси, огромна група с много представители... Трябва да погълнеш по някакъв начин - чрез вода, храна, мръсни ръце..., докато това, което идва сега се цели в горните дихателни пътища на 90%", продължи той. И изтъкна, че грипът е сериозно заболяване, което причинява стрес за самата здравна система, а търсенето на медицинска помощ се увеличава десеткратно в пиковия момент. Но въпреки това не трябва да се всява паника сред населението, защото той се среща всяка година. 
 
NEWS_MORE_BOX
 
"Световната здравна организация препоръчва производителите на ваксини да произвеждат три или четиривалентни. Реално обаче у нас един от щамовете има по-голям потенциал за развитие на грипна епидемия и обикновено ние го срещаме в огромната си част. В последните години има циркулация на А, B или два от типа А. Щамовете от тип А предизвикват най-често епидемии, но последните няколко епидемии в България показват, че 30-40% от изолираните вируси са от тип B", каза още главният държавен здравен инспектор. 
 
Още за есенните вируси може да чуете от видеото на Bulgaria ON AIR: