Травматологът д-р Кристиан Григоров от столичната болница „Пирогов“ е един от лекарите, които посрещат критичните случаи в спешното ѝ отделение.

 

Пострадали в катастрофи, падания и сложни счупвания за него са ежедневие. Казва обаче, че през последната година тежките случаи намаляват: „Пандемията определено има роля за това. Ограниченията оставиха хората по домовете им. Особено възрастните, които са най-дисциплинирани, и така спадна броят на инцидентите”.


 

Все пак д-р Григоров поема немалко спешни случаи, в които се оказва, че пациентите са с положителен тест за SARS-COV-2. Той и колегите му обаче не се страхуват. С необходимите предпазни средства те предприемат неотложните операции.  „По-голямата част от тези хора се възстановяват успешно. За съжаление, имаше и такива, при които се получиха усложнения, свързани с COVID-19”, разказва травматологът.

 

COVID-19 може да повлияе на ставите и костите

 

Претърпелите травма и ортопедични интервенции са с понижен имунитет, особено тези,  които са загубили повече кръв. При тях спазването на мерките трябва да бъде с двойно по-голямо внимание.

 

При повечето вирусни инфекции заразените се оплакват от болки в мускулите и ставите. Това е нормално, но хората с предхождащи проблеми на опорно-двигателния апарат трябва да бъдат особено внимателни, предупреждава д-р Григоров.

 

„Напоследък зачестиха и докладите за отрицателното влияние на обездвижването в карантинния период или при доброволната изолация. За тези пациенти препоръчвам гимнастика у дома."

 

Той подчертава, че гимнастиката е особено важна за хората, които имат или са имали затруднения с опорно-двигателния апарат.

 

Ограниченият планов прием и трансформирането на част от клиниките в COVID-19 отделения също създаде затруднения за травматолозите в „Пирогов“. Д-р Григоров обаче отчита плюсовете: по-малко инциденти и пострадали хора. „ Научихме се да си стоим у дома и да прекарваме повече време заедно - всяко зло за добро!”.

 

„Пирогов" е една от болниците, осигурили най-много места за лечение на болни с Ковид-19 в страната. Тази седмица там бяха разкрити още 20 легла за лечение на деца с коронавирусна инфекция и 10 допълнителни легла за интензивно лечение на пациенти с Ковид-19.

 

От днес в „Пирогов“ се поднови ваксинацията с AstraZeneca за желаещите, които са се записали в електронния регистър на здравното министерство. Пунктовете за имунизация ще работят и през почивни дни.

 

В началото на март в столичната спешна болница започна програма за здравно възстановяване на хора с неврологични и дихателни проблеми след боледуване от Ковид-19.

 

Плановият прием, плановите операции и свижданията в „Пирогов“ бяха спрени от 8 март, за да се ограничи разпространението на Ковид-19 в болницата.