Една жена трябва да роди до 35-годишна възраст, защото след това е рисково. Това заяви гинекологът и бивш здравен министър д-р Стефан Константинов в студиото на „Директно“ по Bulgaria ON AIR. И обясни, че средната възраст на родилките у нас се покачва. 
 
Майчинството у нас е доста дълго, повече майки трябва да мислят за това как да се върнат на работа колкото се може по-рано или да започнат почасово, за да не губят своята трудоспособност, каза от своя страна бившият депутат Юлияна Дончева, която е родила второто си дете по-късно. 
 
„Над хиляда деца годишно се изоставят. Това значи, че няма планиране на бременността, тези жени въобще не са искали да стават майки. Вероятно става въпрос и за хора от малцинствата“, каза Константинов по повод тревожната статистика за изоставените бебета у нас. 
 
„В България ставаме свидетели на това, че деца раждат деца - 13-14-годишни... Ясно е, че в тази възраст те не са наясно с родителството, защото самите те не са достигнали до необходимата зрялост, нямат такава отговорност, за да могат да поемат грижите на едно дете“, продължи Дончева. 
 
Бившият здравен министър изтъкна, че има ясна тенденция в Европа - колкото държавите са по-богати, толкова жените стават майки по-късно. Българките раждат на 27, в Сърбия на 28, Гърция – 31, добави той. 
 
„Да направиш дете не значи само да си полово зрял. Ти трябва да имаш много други изисквания, да знаеш вече това потомство как да го отгледаш. Естествено е жените в днешно време да искат да се реализират, да имат кариера, да срещнат подходящия човек, да имат сигурност в бъдещето си. Зачеването ин витро далеч не е толкова ефикасно, колкото естествените механизми... Но това, че жените раждат малко по-късно не бива да ни плаши, а трябва да виждаме и колко раждат всъщност“, продължи Константинов. 
NEWS_MORE_BOX
 
„Проблемът не е до колко години ще раждат в България. Една жена, която иска да се реализира, не трябва да се успокоява с мисълта, че има вече възможност за ин витро процедура и тя може спокойно във времето да разчита точно на този момент. Това не трябва да бъде в никакъв случай водещо, защото подобни мисли са подвеждащи и ин витрото не е толкова лесно“, каза още Дончева.
 
Още от разговора може да видите във видеото: