Нужни са реформи в системата на Спешна помощ. Румъния е една от страните, които коренно промениха структурите и са пример за успешен модел. Това заяви пред „Фокус“ председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев.
 
„България много изостана откъм реформирането на Спешната помощ и тя продължава да бъде тежък проблем за страната“, добави той. 
 
„Тук, в България, наистина нещата не просто не се случват, а като че ли някой има интерес нищо да не се променя в тази спешна помощ, а истината е, че тя е толкова важна част. Тя е най-важната, може би, част от системата на здравеопазването, защото тя не е само във връзка със здравето на хората“, каза още д-р Хасърджиев. 
 
Спешната помощ е част и от националната сигурност, смята председателят на Националната пациентска организация. „Какво става при един атентат, какво става при някакво природно бедствие? Спешната помощ трябва да бъде приоритет и се надявам при следващия парламент и правителство да видим не просто заявени намерения това да бъде приоритет, но да видим ясно начертан план, придружен с адекватно финансиране, защото, съгласете се, без пари няма как да се реформира спешната помощ“, коментира д-р Хасърджиев. 
 
NEWS_MORE_BOX
 
Пациентите се нуждаят от добра здравна система, а тя зависи от доброто желание на всички за провеждането на дългосрочна реформа, категоричен е медикът.