Пеницилин G, който е единственото средство за лечение на сифилис у нас, липсва. В момента има бум на болестта не само в България, но и в цяла Европа. Това съобщи в предаването „Директно“ д-р Станимир Хасърджиев. Председателят на Националната пациентска организация и Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист“ обясни пред Bulgaria ON AIR, че през последните няколко месеца има реекспорт както на инсулин, така и на елементарни лекарства. 
 
„Има две причини. Специално за пеницилина, много производители закриха производтсвото, защото се считаше, че този казус е решен“, коментира от своя страна Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара. 
 
„Едно лекарство, например за Хепатит B, което се прилага до живот, в България се предлага за 600 лв., в Германия същото това лекарство е 600 евро. Тук става въпрос за грандиозна печалба, която може да се реализира за секунди“, посочи д-р Хасърджиев. 
 
Ако пациентите прекъснат своето лечение заради липсата на лекарството на нашия пазар, това решение може да им донесе необратими последици, включително остра белодробна недостатъчност с фатален край. „Хората от аптека на патека ходят, търсят, по Гърция, по Турция, къде ли не, само и само да не се прекъсва терапията им“, каза още медикът. 
 
Румъния, Унгария, Словакия, са част от държавите, които имат същия проблем с лекарствата. Някои от тях дори са се опитали да ограничат реекспорта, за да помогнат на пациентите, но заради това в момнета им се налага да търпят санкции, обясни председателят на Националната пациентска организация. 
 
„При нас положението е същото тъй като аптекаря е в положението да получи рецепта от лекаря, но не може да я изпълни защото няма къде да купи лекарството. За разлика от някои други държави, където аптеките могат да купуват регистрирани лекарства в ЕС от други, в България това е забранено“, коментира още Велев. Според него, България трябва да потърси сътрудничество от другите държави, които имат този проблем, за да може лекарствата да бъдат извадени от общия европейски договор.
 
NEWS_MORE_BOX
 
„Без инсулин не може да се живее. Това не е аспирин, който да се замени с някакво друго лекарство", изтъкна Елисавета Котова, председател на Асоциацията на децата с диабет. Цените на този медикамент у нас са ниски, което дава възможност на дистрибуторите да ги изнасят в чужбина, а целта им е печалба на гърба на болните, категорична е тя. 
 
Над 80 хил. диабетици са засегнати от реекспорта на лекарства у нас.  
 
Повече от разговора може да видите във видеото: