На практика националната здравна карта блокира развитието на здравната система и затова не й е необходима. Това заяви пред Bloomberg TV Bulgaria д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването. В студиото на „Бизнес старт“ той коментира защо от Върховния административен съд взеха решение за отмяната й. 


„Оспорихме решението за въвеждане на здравна карта, защото смятаме, че това е едно лошо решение, което нанася тежка вреда върху здравната система“, обясни той. 

 


Идеята на националната здравна карта означава никой да няма право да инвестира в здравеопазване в България, да се забрани инвестирането в лечебни заведения, да се забрани разкриването на нови лечебни заведения и дори разкриване на нови структури във вече съществуващи такива, каза той. И даде пример с това, че едно време в страната е имало само два телевизионни канала, но с години започва създаването на нови и нови. „Това е все едно СЕМ да забрани разкриването на нови телевизии“, допълни д-р Кацаров.

 

„Пациентът като потребител на медицинската услуга има интерес да има колкото се може повече предлагане на този пазар, за да може да избира между повече доставчици“, каза още той. 

 

Д-р Кацаров коментира и проблема с тежкото финансово състояние на някои болници в страната. „Едва 3 от 70-80 държавни общински лечебни заведения са с положителен финансов резултат. Това означава, че проблемът е системен и засяга абсолютно всички“, каза той. Според него болниците са масово в дългове, защото към тях се подхожда като към администрация, а на здравеопазването се гледа като на социално подпомагане. „Не са само лимитите, не е само здравната карта. Тук е и Наредба номер 2 за основния пакет медицински услуги – друг огромен проблем на здравната система“, допълни представителят на Центъра за защита правата в здравеопазването

 

Още от разговора за националната здравна карта и проблемите в здравеопазването може да видите във видеото: