Правилният подход е да се отнасяме с Ковид-19, както се отнасяме с вируса на грипа - да изолираме болните хора и останалите да продължат живота си. Ако се разболеем, да останем вкъщи до оздравяване и след това да се върнем на работа или в училище. Това заяви д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването, в предаването "Бизнес старт" по телевизия Bloomberg TV Bulgaria.

 

Според него няма основание да бъде обявена епидемия, защото от гледна точка на закона е необходимо да има над 200 души заразени на 10 хил. население. Това за България означава 140 хил. души заразени с коронавирус за последните две седмици, защото толкова е инкубационният период на заболяването. Данните за последните две седмици обаче показват около 1  400 души заразени.


 

"Карантинирането на училищните класове води до страхотен хаос – при един заразен ученик, една паралелка излиза на дистанционно обучение, връщат паралеката в училище, и после е напълно вероятно да се разболее втори ученик или учител и процесът може да се повтаря безкрайно, като накрая няма да се знае кой докъде е стигнал в учебния материал. Проблемът е огромен, особено за учениците в 7-ми и 12-ми клас".

 

Д-р Кацаров поясни, че "сегашната паника за ваксиниране против грип не е обоснована - ваксината обикновено се прави в късната есен и е наложителна при най-възрастните и най-малките, които не са ie срещали с вируса; но тя няма да ни предпази от Ковид". 

 

"Все още съществуват неизвестни за Ковид, въпреки че знаем как се разпространява и как да се предпазим. От шест месеца насам така и не получихме от отговарящите здравни институции няколко отговора на фундаментални въпроси - колко българи са се срещнали с вируса и какво е сегашното репродуктивно число. Ако 2 милиона души са се срещали с вируса, то тогава е налице колективен имунитет и няма нужда от въвеждане на мерки, които така и не знаем дали са медицински обосновани или са мотивирани от нещо друго." 

 

По думите на д-р Кацаров, капацитетът на болничната медицинска помощ е достатъчно голям, а същинският проблем се крие в лошата организация, която е причина за изтощаването на медицинския персонал.

 

Целия разговор с д-р Кацаров гледайте във видеото