Около 2 млн. и половина на година минават през спешните отделения и кабинети на филиалите на Спешна помощ в страната. Те са изключително натоварени, работят с пациенти с животозастрашаващи състояния и е недопустимо да ги оставят да чакат заради взимането на кръвни проби на пияни шофьoри. Това заяви пред Bulgaria ON AIR д-р Десислава Кателиева от Националната асоциация на работещите в спешната помощ. Tя обясни в студиото на "България сутрин" защо спешните медици са против проектонаредбата за тестване на шофьорите за алкохол. 
 
Няма хора, които да искат повече от нас спешните медици да спре войната по пътищата. Това, което ние виждаме по магистралите, по кръстовищата, по нашите шокови зали, не го виждат нито експертите, нито политиците. Това са нашите кошмари. Ние искаме да спре тази война, но не по този начин и чрез тази наредба“, посочи д-р Кателиева. 
 
„Наредбата е в разрез с няколко нормативни акта. Не виждам какво е спешното на това да се вземе алкохолна проба във възможно най-кратък срок (от 2 часа става на 90 мин.) на лице, което отказва да му бъде взета проба с техническо средство ...“, обясни още медикът. И поясни, че като дойде в болницата, пияният шофьoр трябва да влезе преди всички останали, които чакат, за да получат медицинска помощ. 
 
"Знаете ли как се взима проба на човек, който е под влияние на алкохол? Стават агресивни, предлагат подкупи, лъжат, опитват се да вкарват други хора", каза още тя. 
 
NEWS_MORE_BOX
 
Въпросната наредба отдавна трябваше да бъде променена, каза бившият председател на Транспортната комисия в 43-то НС Настимир Ананиев. По думите му, Националната асоциация на работещите в спешната помощ е трябвало да изпрати протестното си писмо до министъра на транспорта, а не до министъра на здравеопазването. 
 
"Трябва да се вземе предвид становището на Асоциацията. Наредбата дава възможност на медиците, ако има забавяне във взимането на пробата, причините за това да се опишат", каза още бившият депутат.
 
До момента спешните медици не предвиждат протест. 
 
Вижте повече от видеото: