Непрекъснато излизат нови и нови данни колко дълго живее COVID-19. Той продължава да се разпространява от хора, които нямат никакви симптоми, което го прави неуловим за околните. Това заяви председателя на Български лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров в коментар по темата за коронавируса пред Bulgaria ON AIR.


„Новата мярка за носенето на маски от всеки е предизвикана от факта, че вирусът живее изключително дълго. Но е и дисциплинираща мярка, която да ни кара да се чувстваме ангажирани пред обществото“, посочи още д-р Маджаров. Според него наложените мерки у нас са адекватни, но от всеки човек зависи да се спазват, за да не се налага затягането им.


Председателят на съсловната организация подчерта, че е изключително важно лекарите да не усещат, че държавата навлиза в криза. По думите му България има два пъти повече болници, отколкото имат други държави със същото население. Затова и проблемът с инфекциозните легла не е толкова сериозен, колкото дали имаме достатъчно медицински персонал, който да поеме вълна от болни.„Леглата не лекуват. Над 60% от лекарския персонал в България е над 50 години, което ги поставя в рисковата група. Аз повече се притеснявам от това, отколкото дали има легла, защото такива могат да се разкриват. Задължението, което седи пред правителството и пред държавата, е опазването на медицинския персонал, както и финансово обезпечаване на заплатите“, категоричен е председателят на съсловната организация.


Д-р Маджаров допълни, че недостиг на маски има в целия свят. У нас все още липстват в лекарските кабинети и в аптеките. „Надявам се този недостиг да се преодолява с маските за многократна употреба. Няма откъде да дойде ново голямо количество“, обобщи председателят на БЛС д-р Иван Маджаров в предаването „Денят ON AIR“.