Д-р Илко Семерджиев поема здравеопазването в служебния кабинет, съставен от президента Румен Радев. Той се очаква да бъде и вицепремиер, но информацията все още не е потвърдена официално.  
 
Д-р Семерджиев се смята за един от основните виновници за здравната реформа у нас. Той е и един от критиците на политиката на д-р Петър Москов. „Повечето от гражданите ще предпочитат, когато боледуват, да си плащат. Това означава намаляване на достъпа до здравеопазване и увеличаване на разходите за здравеопазването. Това е абсолютно противопоказно. Това не се нарича реформа, това се нарича погром върху системата. Това ще се случи в следващите години, ако бъдат приети новите текстове в Закона за здравното осигуряване. Те са на второ четене вече, критиките остават абсолютно не чути, последствията ще бъдат консумирани”, коментира той миналата година по време на публична лекция пред студенти. 
 
Д-р Илко Семерджиев е бил заместник-министър на здравеопазването в три правителства - на Любен Беров, Стефан Софиянски и Иван Костов. Бъдещият служебен министър на здравеопазването е основоположник на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), като на 8 март 1999 г. е назначен за неин директор. На 21 декември същата година е избран за министър на здравеопазването при промените в правителството на Иван Костов. Остава на поста до края на мандата.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Междувременно вчера стана ясно, че бившият председател на парламента и депутат от НДСВ Огнян Герджиков ще оглави служебното правителство на президента Румен Радев. Държавният глава вече подписа указ за назначаването му, както и друг, с който разпуска парламента от 27 януари. Той насрочи и извънредните парламентарни избори за 27 март.