Допълнителните пари в бюджета на Здравната каса, които Надзорният съвет на НЗОК вчера одобри, не са заслуга на държавата, а на частниците. Това обяви в ефира на  Bulgaria ON AIR бившият здравен министър Илко Семерджиев. „Здравноосигурителните вноски са част от осигуровките, които работодателят внася. Реално единственият некоректен платец е държавата, която се крие зад дадени трансфери. Освен това концентрацията на власт или правомощия в държавата става неимоверно голяма“, коментира той законодателните промени в основни закони в сектора.


По думите му има изискване, според което всички лечебни заведения ще трябва да се подложат на процедура на пререгистриране, което е нещо необяснимо. „Това решение ще създаде невероятен корупционен потенциал, който със сигурност ще бъде осребрен. Законът за бюджета на Касата не може да оказва структурни и други промени. Това се прави, за да се заобиколи общественото обсъждане. Министърът бяга от отговорност“, категоричен е бившият здравен министър. Друг проблем, който засегна Семерджиев е предвижданата забрана за лекарите да работят на две места. „Това е противоконституционно. Прогнозирам, че опозицията ще даде на Конституционния съд този бюджет на касата. Кирил Ананиев бяга от отговорност. Странно е парламентът да върши работата на изпълнителната власт“, подчерта той.


Ден по-рано управителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Дечо Дечев, заяви, че именно промените в бюджета ще помогнат пробойните в касата да намалеят драстично. „Касата съществува, за да заплаща медицински потребности на всеки от нас. Спрямо касовото изпълнение извънболничната помощ ще получи над 31 млн. лв., лекарствата ще бъдат около 32 млн., болничната помощ получава значително според мен, увеличение от 117 млн., лечението в чужбина е 160 млн., с част от които ще бъдат погасени стари задължения.“, коментира той пред БНТ.Дечев отново подчерта, че има „организирани групи“, чиято цел е да пренасочват средства от Касата за немедицински разходи, като подобен случай е злоупотребата с онколекарства в Благоевград. Той конкретизира, че става дума и за някои пациентски организации, които са замесени в източването на Касата, визирайки тези финансирани от фармачевтичните компании. „Не става дума за всички пациентски организации, но мерки срещу такива практики са вече заложени в проектомерките за 2019 г.“.