И в момента се забелязва тенденция на недофинансиране на болничната помощ. Едва ли ще се стигне до закриване на болници, но през май и юни е имало такава опасност. Това заяви пред БНР д-р Венцислав Грозев, председател на Българския лекарски съюз
 
От началото на юни финансирането на болниците е увеличено от 137 млн. до близо 141 200 млн. месечно, обясни д-р Грозев и изтъкна, че има голямо разминаване между нивото на отчитане в лечебните заведения и нивото на заплащане. Той даде пример с общинските болници, където медиците ни са най-ниско платени. „Има специалисти, които все още не са добре финансирани... Нещата в кардиологията, ортопедията, очните болести, еднокринологията, са горе долу добре, но всичко останало е под нивото“, добави д-р Грозев. 
 
„В настоящия момент в самата система за разплащане в болничната помощ не влиза понятието качество. България няма единни критерии за качество, които да бъдат гарант за повишаване на медицинската услуга, но в същото време да бъдат и гарант за нормално заплащане“, коментира още той. И уточни, че лимитната среда, в която работят лечебните заведения у нас, е предпоставка за невъзможност за въвеждане на такава система. 
NEWS_MORE_BOX
 
В най-скоро време ще бъде сформирана междуведомствена група към Министерство на здравеопазването, която да се заеме с въпросите по остойностяването на медицинския труд. Това решение е взето след неформална среща между БЛС и министъра на здравеопазването, стана ясно от думите на д-р Грозев. 
 
„Лечението у нас не е на ниско качество. Но как да постигаме качество, как да постигаме нормално финансиране, как да се обърнем с лице към проблемите на тези лечебни заведения и не само в болничната, но извънболничната помощ, когато няма остойностяване на медицинския труд?„ попита той. И припомни, че за 10 години цените на медицинските дейности в болничната и в извънболничната помощ не са променени.