Финансирането, което Центърът за асистирана репродукция получава за инвитро процедури, не е достатъчно. Всяка година в него постъпват близо 4 000 заявления от нуждаещи се пациентки, но парите стигат за около 3 000 процедури. Това заяви пред БНТ д-р Мария Георгиева, директор на ЦАР. И изтъкна, че за четвърта година центърът разполага с бюджет от 12 млн. лв. 
 
"Тези 1000 годишно от 2014 г., одобрени, чакащи ред за финансиране, минават в следващата година. Така постепенно се натрупаха около 3000 одобрени, чакащи ред за финансиране", обясни тя по повод твърденията, че двойките у нас чакат твърде дълго докато да ги одобрят за процедурата. 
 
Ние сме административна структура, която подлежи на одит и контрол от всички други институции. Ние разпределяме обществен ресурс все пак, каза още директорът. И припомни, че при одита на Сметната палата също е установено, че финансирането не е достатъчно. 
 
Статистиката на фондациите "Искам бебе" и "Зачатие" показва, че около 150 000 двойки в България имат нужда от асистиране на репродукцията. „Имаше няколко смели момичета, които в една дъждовна вечер излезнаха с празни колички пред Министерство на здравеопазването - с жаждата и болката си за дете. Слава богу нашата държава прояви разбиране за този проблем“, каза още д-р Георгиева и припомни думите на премиера Бойко Борисов, че инвитро процедурите у нас ще бъдат финансирани по медицинска целесъобразност.
NEWS_MORE_BOX
 
Успеваемостта на инвитро процедурите у нас е 28%, което ни нарежда на едно много добро европейско ниво. От процедури, финансирани през 2016 г. са се родили още 500 деца, коментира директорът на Центъра за асистирана репродукция и посъветва младите жени да не отлагат дълго във времето първата си бременност, защото това намалява шансовете им всичко да се случи по естествен път.