Няма да има нарушаване на работата на Фонда за лечение на деца при прехвърлянето му догодина към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), ако се запази всичко, което до момента е заплащал.„За момента фондът работи както винаги досега. Всичко е наред, подават се заявления, разглеждат се, заплащаме това, което е извършено. До този момент няма никакви причини за безпокойство. Това, което знам, е, че целта на Министерството на здравеопазването и на Здравната каса е да не се получи вакуум в работата. Докато става цялото това преместване, тези служители и тази структура ще продължат да работят. Ако се запазят всички точки, които са в правилника на фонда за финансиране - лечение, което в България не може да се извърши, финансират се лекарствата, които не са одобрени и не са разрешени в България, както и медицинските изделия, които не се заплащат от касата. Ако това всичко залегне в правилника на Здравната каса, няма да има никакви притеснения“, категоричен е директорът на Фонда за лечение на деца д-р Георги Деянов.


Пред БНР д-р Деянов заяви, че от началото на 2018 г. до октомри общо 961 деца са подпомогнати за лечение у нас и в чужбина. „От 1-и януари до 31 октомври тази година броят на подадените заявления е 936, а заповедите за организационно и финансово подпомагане са 961. Разликата е от там, че за някои деца има доплащане и то се издава с нова заповед. Заповедите за лечение на деца в чужбина са 224, които сме изпратили, а пък за България са 659, като отказите са 78. Отказите са по различни причини. Както знаете, фондът финансира за чужбина това, което в България не може да се извърши. Една част от тези неща могат да се извършат в България, Има някои заявления, които са за трети страни и за дейности, които са експериментални, или които не се познават и за тях също се дава отказ“, обясни директорът на структурата.


Финансирането на Фонда за лечение на деца всяка година разполага с фиксираната сума от 12 млн. лева. До момента за лечение в страната ние са платени 6 148 722 лева, а в чужбина - 1 780 220 лева или общо 7 929 012 лева. „Има деца, които са одобрени и тепърва предстои плащане. Те даже се лекуват в момента, но след като завърши тяхното лечение, се изпраща фактура и ние тогава трябва да платим. И трябва да ви кажа, че тогава сумите ще станат около 8 милиона за лечение в чужбина и около 7 милиона за лечение в България. Това значи, че ние сме надвишили бюджета“, допълни д-р Деянов. Той поясни, че причините за забавянията на одобренията са най-често две: становищата на външните специалисти и срокът, в който Фонда изпраща запитване и чака оферта и дата за лечение. „Тук стават най-големите забавяния и за съжаление обвиняват нас“, допълни д-р Георги Деянов.