До 30 години всяка една жена трябва да е родила първото си дете. Пет години след тази възраст започва стареенето на яйцеклетките и шансовете за зачеване намаляват. Първата бременност на 40 и повече крие своите рискове. Това заяви пред Bulgaria ON AIR д-р Гинка ГаневаМедицински комплекс „Д-р Щерев“. Тя гостува на „България сутрин“ заедно с Иван Тодоров, представител на ръководството.
 
Медицински комплекс "Д-р Щерев" получи една от наградите в класацията „Специалистите, на които имам доверие“ на Puls.bg - за най-добра АГ болница. По този начин читателите ни и пациенти на болницата изразиха своята признателност към лекарите, спечелили доверието им. 
 
"Основният фактор е доверието на пациентите. Не се ограничаваме само с грижата около раждането, а продължаваме комуникацията и след това, което ни превръща в една общност", сподели Иван Тодоров, който получи наградата по време на шестото издание на нашия Форум бременност и детско здраве 2017, провел се в столицата. 
 
Много от болниците се съсредоточават само в медицинската грижа към бременните и техните бебета, което не е достатъчно, каза още Тодоров и подчерта, че Медицински комплекс "Д-р Щерев" провеждат не само училище за бременни, а и курсове за двойки, които планират да имат деца и се нуждаят от ценна информация за това как да се подготвят. 
 
Голяма част от населението не е добре информирана за проблемите, които настъпват с напредване на възрастта. Именно периодът преди забременяване е много важен за самата жена, коментира д-р Ганева. И изтъкна, че приемането на фолиева киселина няколко месеца преди зачеване е от особено значение.
 
"Бременните жени са специална група пациенти - изключително емоционални, чувствителни и изискват повече грижи. Идват много добре информирани и когато насреща имат лекар, който може да отговори на въпросите им, тогава се изгражда доверието", обясни още д-р Ганева пред Bulgaria ON AIR.
 
Още от разговора може да видите във видеото: