Нарастващият брой на заразените с COVID-19 спешни медици продължава да буди тревога. Най-малко 15 са заразените лекари от Столичната спешна помощ. Центърът вече даде и първа жертва - д-р Нели Пандова. От вчера има и нов случай на заразен лекар, вече е изследван и екипът, работил с него, като шофьорът е с отрицателен резултат, обяви говорителят на столичната Спешна помощ Катя Сунгарска.


Пред Bulgaria ON AIR председателят на Асоциацията на лекарите в Спешна помощ д-р Десислава Кателиева коментира, че спешните медици са незащитени при посещенията на адреси на пациенти. „Два месеца никой от хората, които пишат заповедите не разбра, че пациент може да зарази спешен медик по всяко време. Най-често се установява диагнозата при анамнеза на място и преглед на пациента. Отдавна трябваше да има заповед всички спешни медици да ходят на адресите със защитно облекло и да третират всички пациенти като потенциално болни с коронавирус“, заяви тя.


По думите ѝ втори месец човекът, който приема спешното повикване по телефона, решава дали екипът да тръгне със защитно облекло или не, а пациентите не знаят или крият, че са заразени с коронавирус. „В цял свят колегите непрекъснато ходят със защитно облекло, защото не знаят кой пациент ще бъде положителен за коронавирус. На този етап се тестват само колеги, за които е доказано, че са били с незащитено облекло по време на работа с такива пациенти. Има пациенти, за които след дни се разбира, че са били позитивни, а контактът с тях така и не достига до РЗИ. Така и не биваме изследвани, ходим си със страховете“, подчерта д-р Кателиева в „България сутрин“.Тя е категорична, че спешните медици трябва да бъдат тествани ежеседмично и допълни, че не приема упреците, че не са знаели как да се обличат. „А кой ни обучи? Сами се обучавахме по видеа по телевизиите и интернет“, коментира още председателят на Асоциацията на лекарите в Спешна помощ.