Парламентарната група на ГЕРБ, подкрепена от Обединени патриоти внесе кандидатурата на д-р Дечо Дечев за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). 


Д-р Дечев е специалист по УНГ-болести и професионалист с дългогодишен управленски опит в здравеопазването. От 2008 г. с кратко прекъсване е бил управител на една от най-големите университетски болници у нас – столичната УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Дори и в периоди на тежки затруднения за системата и особено на държавните болници, под неговото ръководство болницата запази престижа си, разви се като център на високотехнологичната медицина и остана стабилна, с много добри финансови показатели.

 


Д-р Дечев има немалък стаж на различни ръководни и съветнически позиции в Министерството на здравеопазването (МЗ). В продължение на 5 години той работи и в НЗОК каса като ръководител на Дирекция „Лекарствена политика“, заместник-директор и член на Управителния съвет на фонда, който тогава беше ръководният орган на институцията.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Преди две години министър Петър Москов отстрани д-р Дечев от поста му, като причината бе несъгласието му с цялостната политика, водена от министъра. Доказателство за уважението, с което се отнасяха към него колегите му, е фактът, че повече от месец след уволнението му целият екип на болницата протестираше всеки ден пред здравното министерство и Министерски съвет. Една година по-късно служебният министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев го възстанови на директорския пост.

 

Засега кандидатурата на д-р Дечев е единствената, внесена по съответния законов ред в деловодството на Народното събрание. След като срокът за обявяване на кандидатури изтече вчера в края на работния ден, очевидно  е, че останалите парламентарно представени политически сили няма да се възползват от правото си да лансират свои кандидати в надпреварата.

 

Така, както се случи точно преди една година,  Народното събрание ще бъде изправено пред задължението и отговорността да даде или да не даде доверие на един - единствен кандидат – д-р Дечо Дечев.

 

Кога обаче ще бъде гласувана кандидатурата в пленарна зала засега не е ясно, защото няма обявена дата за изслушване в ресорната комисия по здравеопазването. А това е стъпка, която задължително предшества парламентарния вот. Изходът от него засега изглежда предрешен – вероятността д-р Дечев да бъде 18-ият управител на НЗОК от създаването й е много голяма.