2019 г. ще бъде първата, в която касата ще приключи без дефицит, ако бъдат реализирани предложенията ми за промени, увери депутатите д-р Дечев.   

 

Със 124 гласа "за", нито един "против" и 1 "въздържал се", днес Народното събрание избра д-р Дечо Дечев за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Така специалистът по УНГ- болести и един от най-успешнитге болнични мениджъри у нас пое кормилото на здравноосигурителния ни фонд, който годишно разпределя 4,5 млрд. лв. от здравните вноски на българските граждани.


 

Кандидатурата на д-р Дечев беше единствената за ветровития пост. Тя бе издигната от управляващата партия ГЕРБ и подкрепена от другия партньор в управляващата коалиция - Обединени патриоти.

 

Днес с вота си подкрепа за нея дадоха, освен депутатите от ГЕРБ и Обединените патриоти, и колегите им от ДПС и Политическа партия "Воля". Народните представители от "БСП за България" се възползваха от правото си да не гласуват, позовавайки се на възможността, която им дава текст от Правилника за дейността на Народното събрание.

 

Така 18-ият управител на НЗОК, който в момента ръководи една от най-големите университетски държавни болница без дългове – столичната УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ от днес застава начело на институцията, чиято дейност в последните години предизвиква много полемики, спорове и нееднозначни оценки. В отговор на множество въпроси от всички страни на пленарната зала, д-р Дечев бе категоричен, че ще провежда политика на баланс между интересите на здравноосигурените лица, на изпълнителите на медицинска помощ и на индустрията.

 

Пред народните представители той повтори приоритетите си, на които акцентира и при изслушването си в парламентарната Комисия по здравеопазването преди два дни. А те са: оптимизиране и рационализиране на лекарствената политика, намаляване разходите на фонда за медикаменти, уеднаквяване на заплащането за клинични пътеки на базата на критерия „ефикасност“ и международно утвърдените стандарти за качество на лечението (мярка, която се отнася главно за онкологичните терапии), коренни промени в системата за лечение на български граждани в чужбина, както и в системата за контрол на медицинските дейности.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Д-р Дечев увери депутатите, че няма да отстъпи от обещанието си и в срок до 3 месеца ще им предостави детайлна разработка на концепцията си с конкретни стъпки и разчети. Така според него ще стане възможно промените да се въведат още преди началото на обсъжданията на Закона за бюджета на НЗОК за 2019 г., респективно старта на преговорите за Националния рамков договор за следващата година. От парламентарната трибуна д-р Дечев бе категоричен, че ако има подкрепата на българския парламент и неговите предложения се реализират, то 2019 г. ще бъде първата, в която НЗОК ще приключи без дефицит.

 

Част от депутатите от опозицията изразиха притеснение от факта, че при сега действащата нормативна рамка управителят на здравната каса е с твърде ограничен периметър на действие, докато реално правомощията са съсредоточени в ръцете на Надзорния съвет. Въпреки това, д-р Дечев изрази оптимизъм и воля да управлява, като търси диалог и разбирателство с фигури, институции и субекти от целия политически спектър.

 

До този момент подкрепа за кандидатурата му декларираха представителите на съсловните организации – Българския лекарски съюз, Българския зъболекарски съюз и Българския фермацевтичен съюз.

 

След края на парламентарния дебат днес  висока оценка на управленските, професионалните и човешки качества на д-р Дечо Дечев от трибуната на Народното събрание даде и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Той изрази задоволство от избора му и го увери, че може да разчита на пълно съдействие от страна на екипа си. Министър Ананиев припомни още, че в началото на есента ще представи идеите си за нов здравноосигурителен модел и гледа на съвместната си работа с д-р Дечев като на една добра възможност с общи усилия да постигнат положителни резултати за системата на здравеопазването.