Директорът на Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) д-р Илонка Маева е изразила желание да се оттегли от поста.

 

Причината за личното решение на д-р Маева е навършването на пенсионна възраст, съобщават от здравното министерство.


 

Ръководството на СРЗИ ще бъде поето отново от д-р Данчо Пенчев. Той напусна поста в края на октомври, след като задължителната карантина на премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев бе отменена от СРЗИ.

 

Оставката му бе поискана лично от здравния министър проф. Костадин Ангелов.

 

Заради забавянето в дейността на СРЗИ, здравното министерство командирова 20 служители на Националния център по обществено здраве и анализи в Столичната РЗИ през октомври.

 

Инспекторите на СРЗИ вече имат право да уведомяват по електронен път чрез смс или имейл хората с Ковид-19 за наложената им карантина и свързаните с нея предписания.

 

Доскоро това можеше да се направи само чрез лично посещание на карантинираните.

 

Служителите на СРЗИ подават информацията за данните на заразените и контактните лица към Националната информационна система и уведомяват личните лекари, за да могат те да издават болнични листове на изолираните.

 

Новите случаи на коронавирус в София за последното денонощие са 722. Следват Пловдив с 355 и Бургас с 318 нови случая.

 

За цялата страна броят им е 3475, което е 38% от направените вчера 9065 PCR теста.

 

От 1-ви декември общопрактикуващите лекари могат да издават електронно направление за PCR тест, като няма да има лимити за броя на издаваните PCR направления.

 

PCR изследването ще е безплатно, стига да се направи в лаборатория, която има договор с НЗОК. Остава възможността и за хартиено направление.

 

Пациентите със съмнение за коронавирус в София могат да се прегледат в 11-те Ковид кабинети, разкрити към столичните поликлиники.

 

Това са ДКЦ 8 в район „Надежда, ДКЦ 11 в район „Възраждане, ДКЦ 12 в район „Люлин“, ДКЦ 13 в район „Лозенец“, ДКЦ 14 в район „Триадица“, ДКЦ 17 в район „Оборище“, ДКЦ 18 в район „Подуяне“, ДКЦ 20 в район „Красно село“, ДКЦ 22 в район „Слатина“, ДКЦ 24 в район „Надежда“ и ДКЦ 25 в район „Младост“.

 

Адресите, телефоните за връзка и работното им време са достъпни на уебсайта на Столична община.