Над 90% от заболелите от ковид-19 в момента не са ваксинирани, отчита д-р Борислав Филчев, началник на отделение „Анестезиология и интензивно лечение“ в МБАЛ Самоков. Той препоръчва на всички, които са пропуснали да се ваксинират, да го направят.

 

„Важното е всички да осъзнаят, че ваксините не дават абсолютна гаранция, че няма да се заразиш и разболееш, но със сигурност предпазват от по-тежкото протичане на заболяването и развитието на усложнения. Ваксинацията е единственият сигурен начин днес да попречим на развитието на пандемията“, обяснява д-р Филчев.


 

По думите му това е особено важно за хората от рисковите групи, тези с придружаващи заболявания (диабет, сърдечносъдови заболявания, онкологични, хронични белодробни заболявания и др.), при които инфекцията с коронавирус би протекла по-тежко и с повече усложнения.

 

Всеки от тях може да се обърне към личния си лекар или към лекуващия го специалист и там ще получи най-компетентния съвет и мнение за това.

 

„Нека да четем различни публикации и сайтове, но да вярваме на лекарите“, призовава д-р Филчев. Той отчита и значителен брой диагностицирани и заболели деца, което е нещо ново в процеса на развитие на пандемията.

 

Прогнозата на д-р Филчев е за задълбочаване в развитието на пандемията, увеличаване на заболеваемостта и по-сериозното ѝ протичане. Всичко това той отдава на ниския брой ваксинирани в страната.

 

„Появява се и едно ново състояние - постковиден синдром, който очаквам да бъде проблем в бъдеще, защото засяга различни системи на организма, а и продължава месеци след преболедуването“, отбелязва д-р Филчев.

 

Специалистът е убеден, че ще трябва да свикнем и да намерим начин да живеем с вируса.  Промените, които настъпват при репликацията му, появата на нови варианти, промяната в оплакванията при различните варианти, промяната в хода на протичане на заболяването и обхващането на нови групи от заболели, са сигнали, че скоро няма да се лишим от присъствието на ковид-19 и наистина трябва да намерим начин да живеем с този вирус без излишна паника, но с разум и дисциплина.

 

По отношение на ваксинацията д-р Борислав Филчев обясни, че в края на миналата година той е преболедувал ковид-19, а  през лятото на тази се е ваксинирал.

 

„Убеден съм, че ваксинацията е разумната и може би единствената сигурна мярка днес в борбата с тази инфекция“, каза още началникът на отделение „Анестезиология и интензивно лечение“ в МБАЛ Самоков, която е член на Българска болнична асоциация.

 

Д-р Борислав Филчев е завършил Медицинския университет в София, през 1995 г. придобива специалност „Анестезиология и интензивно лечение“, от 1990 г. работи в болницата в Самоков, като от 2002 г. е началник на отделение „Анестезиология и интензивно лечение“.