От две години у нас е забранено откриването на нови частни болници, обяви д-р Николай Болтаджиев, председател на Сдружението на частните болници и собственик на МБАЛ „Св. Богородица“ пред Bloomberg TV Bulgaria. „Не може да се сключи договори с Касата  - даже и за нови дейности на съществуващи болници. Това значи изоставане по отношение на медицината“, посочи той в отговор на спорното предложение на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Дечо Дечев. През януари директора на Касата лансира идеята си частните болници у нас да спрат да получават обществен ресурс с мотивите, че: „Няма нито една частна болница, която да е създадена да решава медицински потребности. Те са създадени, за да печелят“.


У нас Конституцията и нормативната уредба не позволява подобни ограничения, припомни в студиото д-р Болтаджиев. „Освен всичко друго това удар по пациента най-вече. Най-доброто здравеопазване в Европа вече над 10 години е в Холандия, където има десетки частни лечебни заведения и фондове. Това е стопанска дейност, регламентирана с европейските директиви. За да се развива една такава дейност, са по-важни стимулите, а не регулациите“, допълни той.


Един от водещите аргументи на д-р Дечев за отнемането на обществения ресурс от частните болници бе броя на инсултите, за които НЗОК плаща - през 2001 г. са били 17 хиляди, а днес Касата плаща за 52 хил. инсулта годишно. „Много от изнесените данни от д-р Дечев са неверни, а колкото до инсултите – преди те се лекуваха по една методология, сега по друга“, коментира председателя на частните болници у нас. И припомни, че не едно дело бе спечеленото от болници срещу НЗОК за неизплатени средства в размер на 123 млн. лв.Причината за неслучващата се здравна реформа у нас според д-р  Николай Болтаджиев е обичайната политика на рестрикции. „В момента действа старата посока - министър Кирил Ананиев предложи двата здравни модела, направи работни групи, но като излезе Законът за бюджета на Здравната каса, се установи, че в него е залегнала политиката на рестрикции, държавна намеса и укрепване монопола на Касата. Голяма част от увеличения бюджет ще бъде разпределен за погасяване на дължими средства към чужди каси“.