Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев отправи поздрави към лекарското съсловие по случай Деня на българския лекар - 19 октомври. 

 

Д-р Меджидиев акцентира върху авторитета на българското лекарско съсловие, предизвикателствата, пред които е изправено, и нуждата от задържането му в България.


 

“Щастлив съм да ви поздравя по повод Деня на българския лекар! 

 

Това е нашият професионален празник, който близо три десетилетия отбелязваме на 19 октомври. Дължим го на Българския лекарски съюз, който в края на миналия век избра за покровител на медиците Свети Иван Рилски Чудотворец, чиято памет Българската православна църква почита на същата дата.

 

Като един от вас знам колко красиви думи и обещания на този ден през всичките тези години. Знам и колко обезверени оставахте всеки път, когато повечето от тях не бяха реализирани. Вместо това правопропорционално на неизпълнението им, критиките и неоправданата агресия, насочени към българските лекари, продължават да нарастват и днес.

 

Затова, още в първите си дни като служебен министър, поех пред вас ангажимента да работя за издигането на авторитета на лекарското съсловие. Както и друг път съм казвал, вие сте богатството на тази държава. Много от вас, със своята ерудиция и високи професионални постижения, прославят България далеч извън пределите ѝ и са неизменна част от световния научен елит. Задача за всички, които работим в сферата на здравеопазването, е да задържим този огромен експертен потенциал в нашата страна.

 

Заедно с екипа си дадохме сметка, че единственият начин, по който можем да го постигнем е трудът ви да бъде остойностен според заслуженото. Очаквам това да се случи скоро. Вярвам, че така ще върнем вярата ви в системата и ще ви мотивираме да развивате възможностите си тук. Оптимист съм, че това ще утвърди е респекта към нашата професия, която изисква изключителна всеотдайност, самодисциплина и себеотрицание.

 

За никого не е тайна, че шестте години в университета са само началото. Добрият лекар се учи цял живот! Нека си припомним защо избрахме този път и да концентрираме усилията си в тази посока - да работим в името на здравето и спасения човешкия живот. Благодаря на тези от вас, които останах верни на тази кауза, въпреки ежедневните трудности и предизвикателства. 

 

Сигурен съм, че ще продължим да ги преодоляваме заедно, осигурявайки на българските граждани качествени и навременни медицински грижи, каквито по право им се полагат.”