Заради ниските нива на ваксинацията в страната и увеличаването на заболяемостта, хоспитализациите и смъртните случаи се налага да се въведат нови мерки. 

 

Това посочи заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов по време на среща с министъра на образованието и науката проф. Николай Денков, представители на Експертния съвет по епидемиология, както и със специалисти по епидемиология и инфекциозни болести.


 

“Едната възможност е те (мерките) да са ограничителни, свързани с преустановяване на дейности, ограничаване на капацитети. Като алтернатива предлагаме да се въведе това, което в много европейски страни вече действа – използването на зелени сертификати, които да позволят да няма ограничаване на социалния и икономически живот“, обясни експертът. 

 

Министър Денков представи предложенията на Министерството на образованието и науката относно начина, по който да се регулира присъственият учебен процес в училищната система. Той посочи, че е важно да бъде намерен балансът между здравето на децата и последствията от електронното обучение.

 

В рамките на близо тричасова среща експертите обсъдиха предложените в доклада на главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев противоепидемични мерки, както и алтернативата на по-строгите мерки.

 

Това са допускането на лица във всички образователни, обучителни, обществени, социални, културни, развлекателни, спортни обекти и други само при притежание на Covid-19 сертификати на ЕС за ваксинация, преболедуване и изследване, или аналогични на тях документи.

 

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров разпореди докладът с предложените мерки да бъде изпратен на всички заинтересовани страни, ведомства и организации с молба за становища по тях. 

 

След като бъдат разгледани всички предложения ще бъде издадена заповед с конкретните противоепидемични мерки.

 

От своя страна представителите на болничните асоциации подкрепят идеята за въвеждане на „зелен сертификат“ за работещите в болниците.

 

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, управителят на Националната здравноосигурителна каса проф. Петко Салчев, както и представители на Българската болнична асоциация, Асоциацията на университетските болници, Националното сдружение на частните болници, Сдружението на общинските болници в България, Националното сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение са единодушни, че не трябва да се стига до спиране на плановия прием в болниците. 

 

Всички са категорични, че въпреки напрегнатата ситуация, все още разполагат с достатъчно капацитет и могат да разкрият допълнителни Covid легла при необходимост.

 

Болничните директори също застанаха зад идеята за въвеждане на изискване за представяне на „зелен сертификат“ от работещите в болниците.