Българските пенсионери, които са се ваксинирали против Covid-19 в чужбина, имат право на еднократна финансова Covid добавка в размер на 75 лв.

 

От Министерството на здравеопазването подчертават, че става дума единствено за пенсионерите, които нямат поставена Covid-ваксина в България и съответно не са вписани в националния регистър за имунизации срещу Covid-19 - imunohis.bg. 


 

Нужно е да се предостави набор от документи на съответната Регионална здравна инспекция (РЗИ) по адресна регистрация. Крайният срок за подаване е 15 юли 2022 г. включително.

 

Лицето може да го направи лично на място или по имейл, като електронните адреси се намират на сайтовете на всяко РЗИ в България.

 

В случай че лицето не може да подададе документите си, е възможно те да бъдат предоставени от представител. 

 

Необходимо е пенсинерите да са ваксинирани до 30 юни 2022 г. с втора доза от ваксините Comirnaty, Vaxzevria или Moderna, първа доза от ваксината Janssen или бустерна доза ваксина срещу Covid-19.

 

Необходимите документи са:

  • копие на документ за самоличност, съдържащ точните имена на лицето и национален идентификатор (ЕГН или ЛНЧ);

     
  • копие на  документ за поставени дози ваксини срещу Covid-19, съдържащ имената на лицето, както са изписани в документа за самоличност, дата на поставяне на ваксината/ ваксините срещу Covid-19, търговското наименование на лекарствения продукт, пореден номер на поставената доза (когато е приложимо). Документът трябва да съдържа идентификационен номер, QR-код или подпис с печат на медицинския специалист, извършил ваксинацията;

     
  • данни за контакт: телефонен номер, електронен адрес за връзка с лицето или с негов законен представител.

След получаване на посочените документи, служители на РЗИ извършват преглед на документацията и при необходимост от предоставяне на допълнителна информация подателят на документите се уведомява от служител на РЗИ.

 

След  проверка на съответствие с данните от Националния осигурителен институт (НОИ), данните за лицата, отговарящи на условията, се предоставят от Здравното министерство на НОИ за изплащане на еднократна добавка в размер от 75 лв. към пенсията на лицата.

 

Covid-добавките са възможни след като в края на 2021 г., българското правителство отпусна 100 млн. лв. по бюджета на държавното обществено осигуряване за насърчаване на ваксинацията срещу Covid-19.