SARS-CoV-2 може да е в основата на мистериозния хепатит при деца, съобщава информационната агенция “Ройтерс”.

 

Децата, заболели от Covid-19, са изложени на значително повишен риск от чернодробна дисфункция според доклад, публикуван в авторитетен сайт за здравни проучвания. 


 

Голяма част от децата с остър хепатит не съобщават за предишна инфекция със SARS-CoV-2. Вместо това е установено, че повечето от тях са заразени с аденовирус, наречен 41F, за който не е известно, че атакува черния дроб. 

 

Възможно е засегнатите деца, много от които са твърде малки, за да бъдат ваксинирани, да са имали леки или асимптоматични Covid инфекции, които да са останали незабелязани, предполага отделен екип от изследователи на медицинското списание “The Lancet - Gastroenterology & Hepatology”. 

 

Ако това е вярно, учените теоретизират, че задържащите се частици на коронавируса в стомашно-чревния тракт при тези деца, биха могли да подготвят имунната система да реагира прекомерно на аденовирус-41F с големи количества възпалителни протеини, които в крайна сметка увреждат черния дроб.

 

„Предлагаме децата с остър хепатит да бъдат изследвани за персистиране на SARS-CoV-2 в изпражненията и за други сигнали, че чернодробното увреждане се случва, тъй като шиповият протеин на коронавируса е „суперантиген“, който повишава чувствителността на имунната система”, предлагат изследователите.

 

Припомняме, че случаите на острия хепатит с неизвестна етиология наброяваха 169 към 21 април 2022 г. Те бяха докладвани от Световната здравна организация (СЗО) и се отнасяха за европейския регион и Америка

 

Случаите са на предходно здрави деца, на възраст от 2 до 5 години, но не са свързани с типичните състояния на хепатит A, B, C, D и E.

 

След като разпространението на мистериозния хепатит бе потвърдено, българското Министерство на здравеопазването изиска становище от Експертния съвет по специалност „Инфекциозни болести“. 

 

Към момента предприетите мерки за регистриране на случаите у нас са лекарят или лечебното заведение да изпрати съответната клинична проба в Националната референтна лаборатория „Хепатитни вируси“, отдел „Вирусология“ на НЦЗПБ, бул. „Ген. Столетов“ 44А, гр. София.

 

Всеки общопрактикуващ лекар, лекар специалист по педиатрия, инфекциозни болести и вътрешни болести може да получи необходимата му информация от регионалните здравни инспекции.

 

Референции:
Nancy Lapid. Coronavirus may be linked to cases of severe hepatitis in children. (May 16th, 2022). Reuters - https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/coronavirus-may-be-linked-cases-severe-hepatitis-children-2022-05-16/