Иновативна система за наблюдение на виталните параметри на болните от COVID-19 в домашни условия ще бъде въведена за първи път във Военномедицинска академия (ВМА). Тя представлява иновативен оксиметър за наблюдение на виталните параметри.


Устройството вече е преминало успешно тестове в лечебното заведение, като в момента се тества и от в болници в Италия и САЩ. Първите 50 бройки за широка употреба бяха доставени във ВМА, като компанията разработчик планира да предостави безвъзмездно общо 500 броя оксиметри за наблюдение на пациенти на български болници. 


Иновативният оксиметър за наблюдение на виталните параметри е разработен от българската IoT компания „Алтерко Роботикс“, в партньорство с SatHealth – друга българска компания, занимаваща се със решения и консултации в сферата на здравеопазването. Те ще се грижат за мониторирането и връзката с пациентите под домашно наблюдение. С въвеждането на модерната апаратура България става първата и единствена страна в света, в която лекарите ще могат да наблюдава виталните параметри на болните от COVID-19 в домашни условия. При влошаване на показателите медиците ще могат да реагират в кратки срокове и пациентът ще може да бъде приет за болнично лечение навреме.


Оксиметрията е ключова при наблюдението на пациенти, поставени под домашно наблюдение. Учестеният пулс, насищането на кръвта с кислород и температурата на пациента са основните показатели, които дават достатъчно ясна индикация за потенциална или развиващата се пневмония. Към момента засичането на тези параметри е възможно само чрез лекарски преглед, включващ снимка на белите дробове или болнично замерване на оксиметрията. 


Новата система във Военномедицинска академия, включва домашен оксиметър и пулсомер с медицинска точност, както и мобилна апликация, която изпраща данните на пациента директно в централизирана система за наблюдение, достъпна за лекуващите лекари.  


Системата може да следи стотици хиляди пациенти едновременно, като автоматично алармира докторите за тези, при които има влошени показатели и опасност от развитие на заболяване. В същото време използването ѝ е изключително лесно и просто и не се налага обучение на пациента или на наблюдаващия екип.


„Нашата сила винаги са били иновациите и дори в сегашната извънредна обстановка не спираме да разработваме нови продукти. Вярваме, че именно иновациите са изходът от актуалната криза с COVID-19“, споделят от компанията разработчик. „Алтерко Роботикс“. Те са създали общо два нови продукта, фокусирани в борбата с коронавируса - единият е ефективен уред, който пречиства въздуха и убива всякакви вируси и бактерии, а другия е модерния оксиметър за дистанционно наблюдение на пациенти.