Четвърти пореден велопоход се организира в подкрепа на хората с хемофилия у нас. Социално-спортната инициатива стартира точно в 11 часа на 21 април, едновременно в София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора и ще премине под надслов „Движението е промяна!“ Маршрутите и в 5-те града са леки, съобразени с децата и болните, които ще се включат във велошествията. 


Българската Асоциация по хемофилия ежегодно отбелязва Световния ден на хемофилията на 17 април с различни публични събития и проекти, които дават гласност на инициативите за осигуряване на необходимото лечение и подобряване на социалните условия на живот за хората с вродени нарушения на кръвосъсирването. 


Част от социалните цели, за които Асоциацията работи в дългосрочен план, е подобряването на условията за достъп до детски градини и учебни заведения за децата с хемофилия, както и преодоляване на психологическата бариера за тях и родителите им. Заедно с това тече и диалог с отговорните институции за осигуряване на профилактично лечение за пациентите над 18-годишна възраст, както и за обезпечаване с нужното количество лекарство за плановите кръвни операции.През последните 3 години над 100 организации от неправителствения, публичния и частния сектор се включиха в кампанията „Заедно“ и над 1500 души участваха във велопохода.


Хемофилията или болест на Фон Вилебранд, както и другите редки нарушения на кръвосъсирването, са наследствени заболявания предавани генетично. Клиничното проявление се изразява с понижаване способността на тялото да съсирва кръвта, и резултатът е по-продължителни кръвоизливи при нараняване, синини и увеличен риск от вътрешни кръвоизливи в ставите и/или мозъка. 


Хемофилията е дефект в половите хромозоми а болестта на фон Вилебранд и другите редки нарушения на кръвосъсирването са дефект в телесни хромозоми. Съществуват два типа - хемофилия тип А (липсващ фактор на кръвосъсирване VIII) и хемофилия тип Б (липсващ фактор IX). Болестта е рецесивна и именно заради това засяга предимно момчета - предава се от майка на син (жените са носители на заболяването, докато при мъжете се проявяват симптомите).


При болестта на фон Вилебранд и другите редки наследствени нарушения на кръвосъсирването може да страдат както момчета така и момичета.
Лечението се състои във вливане на липсващия фактор на кръвосъсирване. Това може да се прави периодично в режим на профилактика  или при нужда по време на кръвоизлив, в домашни условия или в болнично заведение. Лекарствата съдържащи липсващите фактори на кръвосъсирване се произвеждат на базата на човешка кръвна плазма или чрез рекомбинантна (създадена по генетичен път) технология.


Около 20% от хората развиват антитела към съсирващите фактори, което прави лечението още по-трудно.