Четири нови терапии за лечение на диабет влизат у нас от тази година. Това съобщи проф. Ивона Даскалова по време на 13-ия Национален конгрес на Българската диабетна асоциация (БДА). В него се включиха над 200 ендокринолози, общопрактикуващи лекари, интернисти  и кардиолози от цялата страна. 


Сред новите терапии са както ултра бързодействащи инсулини, така и въвеждането на нови средства за повлияване на метаболизма и контрол на диабета, както и съчетанието на двете. Това дава възможност за постигане на по-добър гликемичен контрол и намаляване на сърдечно-съдовите усложнения, които са в основата на всички тежки инвалидизации, съпътстващи диабета.


„Благодарение на иновативните терапии, които навлизат тази година, страната ни ще може да следва новите тенденции на Европейската асоциация за изучаване на диабета (EASD) и на Американската диабетна асоциация (ADA). Консенсусът е от края на 2018 г. и акцентира именно върху успоредното лечение на диабета и съпътстващите го сърдечно-съдови усложнения, като инфаркт, инсулт, сърдечна недостатъчност, които могат да доведат до инвалидизация и до смърт“, допълни проф. Даскалова, председател на Българската диабетна асоциация  и началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната във Военно медицинска болница (ВМА).Сред акцентите на конгреса бяха още новите възможности за подобряване на гликемичния контрол, превенцията на усложненията при диабета и борбата със затлъстяването като рисков фактор за редица заболявания. 


Иновация бе представена и в областта на лечението на щитовидната жлеза. Д-р Джовани Маури от Европейски институт по онкология, демонстрира възможностите на лазерните технологии за перкунтанно и миниинвазивно лечение на щитовидни възли и метастатични лимфни възли от папиларен рак на щитовидната жлеза, които не са подходящи за хирургична резекция. По този начин пациентите получават възможност за кратка и безболезнена манипулация, която не оставя и белези в областта на шията.


Сред лекторите на събитието бяха още проф. Никола Владов, национален консултант по трансплантология и ръководител на Клиниката по чернодробна-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА, доц. Ивелин Такоров, републикански консултант по коремна хирургия и ръководител на Първа клиника по коремна хирургия във ВМА, проф. Иво Петров, национален консултант по кардиология и ръководител на Клиниката по кардиология и ангиология в „Аджибадем Сити Клиник“, д-р Братислав Миланович от Специализираната болница “Mercur”в Сърбия и много други.