След почти двучасовото изслушване на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Дечо Дечев вчера пред Здравната комисия в парламента, стана ясно, че четири са лекарствата за лечение на онкологични заболявания, които са плащани 50 % по-скъпо на частните болници в сравнение с държавните лечебни заведения. Това съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и добави, че е изпратил писмо до Националната агенция по приходите и Министерството на финансите, в което изисква информация за цените, по които се търгуват лекарствата за онкоболните в лечебните заведения. Той ще внесе и предложение за поправка в Закона за обществените поръчки - да се върне точката, по която и частните болници да провеждат обществени поръчки.


По думите на д-р Дечо Дечев плащанията на Касата са ставали в рамките на закона, тъй като цените не са били по-високи от тези, които са регламентирани в Позитивния лекарствен списък. Така се оказва, че не е нарушен законът, а шефът на Касата сигнализира за нерационално използване на обществен ресурс. И припомни, че разминаването на цените между частните и държавните болници се дължи на промени в Закона за обществените поръчки от 2016 г., който отменя задължението на частните болници да провеждат обществени поръчки.


Пред Bulgaria ON AIR от сдружението на частните болници в България заявиха, че отдавна имат предложение лекарствата, покривани от Здравната каса да се заплащат директно на доставчиците, а не да се превеждат пари на болниците. Но с връщането на търговете за частните лечебни заведения ще бъде нарушено грубо решение на Европейската комисия от 2014 г., с което се задължават всички страни членки до 2016 г. да синхронизират своите законодателства с новата директива 2014/24/ЕС.


 

Повече по темата може да проследите във видео материала.