Четири български града се включват в благотворителното бягане на 5kmrun, в помощ на недоносените бебета на УМБАЛ Бургас. Маратонът ще се проведе на 1 юни, в парковете на градовете София, Варна, Пловдив и Бургас.


Бягането е традиционната благотворителна инициатива на 5kmrun, като тази година събраните средства от всички градове, ще бъдат за недоносените бебета на Бургас. Със парите от маратона ще се купи термолегло, което се използва при прехода от кувьоз към нормално легло. С помощта му бебетата по-лесно се адаптират към нормалната температура в помещението. То е снабдено с датчици, както и с лампа за фототерапия. Цената на леглото е 14 400 лв.


Лекари от Отделението по неонатология също ще се включат в бягането. Годишно в УМБАЛ Бургас се раждат около 1800 бебета, като 20% от тях са преждевременно родени и недоносени.„За изминалите три години, от нашите благотворителните бягания, участници и приятели на 5kmrun, сме дарили и събрали суми над 35 000 лв., а сме закупили и предоставили живото спасяваща медицинска техника за деца в София, Варна и Пловдив на стойност над 50 000 лв. Поздравления и благодарности за всички, които се включват в нашите събития“, сподели основателят на 5kmrun Георги Станоилов.


Всеки, който реши да бяга благотворително, дарява сума, равностойна на пробяганото време. Например - ако е финиширал за 10 минути, дарява 10 лв., за 20 - 20 лв. и т.н. На мястото на финиша ще бъде поставена урна за дарение и всеки, който реши, може да дари сума според своите възможности.


5kmrun е създаден от няколко ентусиасти, които искат изграждането на леснодостъпни условия за непрофесионално организирано бягане, както и насърчаването на една нова култура на мислене по отношение на бягането като част от здравословния ни начин на живот. Идеята за 5 км. свободно, но организирано бягане възниква в Англия през 2004 г., където в Буши парк (Лондон), Поул Синтон Хюит създава своя парк ран. „Следвайки неговите основни принципи и опит, ние „пренесохме огъня“ и у нас“, споделят от 5kmrun.