На днешния ден от 1951 г. насам честваме Деня на родилната помощ, акушерките и гинеколозите, известен още като Бабинден.

 

По стар стил празникът се отбелязва на 21-ви януари, а по нов - на 8-ми януари.


 

На този ден се почитат жените, които помагат при раждането. Празникът има езически корени, които могат да се проследят до далечните праславянски времена.

 

В древни времена жените са раждали и са прекъсвали пъпната връв сами или с помощта на по-възрастни жени.

 

Днес акушерките са добре подготвени медицински специалисти, които, заедно с лекарите, носят отговорност за бременните, родилките, бебетата и жените с гинекологични проблеми.

 

„Акушерският труд е не просто работа, а призвание“, разказва повече за професията Райна Бояджиева, акушерка и председател на УС на Регионална колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) – Варна.

 

Тя разказва, че първите правила за работа на акушерката са издадени официално в Англия през 16 в. Отново там се издават и първите дипломи за акушерка, които отначало не са признавани от държавата.

 

След време обаче на база на изпитите за получаване на тези дипломи е регламентирана професията ,,Акушерка”.

 

Първото училище в света, което подготвя дипломирани медицински сестри за акушерска професия е Manhattan Midwifery School, открито през 1925 г. в Ню Йорк, с курс на обучение шест месеца.

 

В България векове наред акушерски грижи са оказвали така наречените ,,Баби”, които помагат при раждането и облекчават родилните болки с билкови отвари.

 

Образованата акушерка е въведена като длъжност у нас още през 19 век. До Втората световна война акушерките са помагали на раждащите жени у дома или на мястото, където е започнало раждането.

 

След Втората световна война става задължително раждането да е в болници.

 

Съвременните акушерки са медицински лица с висше образование. Обучението се провежда в редовна форма с продължителност 4 учебни години.

 

В България понастоящем работят около 3 300 акушерки. Те имат право на самостоятелна акушерска практика - здравни промоции на здравето, здравна профилактика, здравно възпитание и обучение на бременни, родилки и техните семейства, училища за родители, консултанти по въпросите за кърменето.

 

За да компенсират недостига на медицински кадри, много акушерки са се включили без колебание в работата на Ковид отделенията, разказва още Райна Бояджиева.

 

Честит празник на всички акушерки и гинеколози! Нека новата година ви донесе здраве, усмивки и нови сили!