В Международния ден на сестринството, който отбелязваме на 12-и май, от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАЦЗГ) отново алармираха, че у нас не достигат 30 000 медицински сестри, 4 000 акушерки и още много други специалисти от сферата на здравните грижи.

 

От асоциацията припомнят и апела на Световната здравна организация (СЗО) за повече държавни инвестиции в подготовката и развитието на медицински кадри, които стават все по-необходими в условията на пандемия и други здравни предизвикателства.


 

За да запознаят и привлекат младите хора към професиите медицинска сестра, акушерка, фелдшер, лаборант и рехабилитатор, от БАСЗГ са подготвили онлайн листовки.

 

В тях са представени възможностите за образование и продължаващо обучение за тези трудни и благородни професии с надежда повече млади хора да се посветят на тях за благото на обществото.

 

Професия медицинска сестра

Професия акушерка

Професия медицински фелдшер/лекарски асистент

Професия медицински лаборант

Професия рентгенов лаборант

Професия рехабилитатор

 

За да акцентира върху важността на тези професии, СЗО обяви 2020 г. за Международна година на медицинската сестра и акушерката.

 

„На 12 май отбелязваме Международния ден на сестринството, а у нас – ден на професионалистите по здравни грижи. Днес е денят, в който почитаме паметта на основателката на модерното сестринство Флоранс Найтингейл. Тя ни завеща вечната клетва, която помним и изпълняваме винаги, без да парадираме, без да се натрапваме, без да очакваме благодарност – просто си вършим съвестно работата и се надяваме на по-добри времена“, казва в поздравителното си писмо за празника на медицинските сестри Милка Василева, председател на БАПЗГ.

 

В него тя посочва, че въпреки дефицита на морал и човещина, професионалистите по здравни грижи са се превърнали в „ангели на спасението“, които заслужават уважението на българското общество.

 

„Благодарим ви за куража, с който се впуснахте в трите изпитания, през които преминахме за последните 12 месеца. Без колебания вие влизахте в ковид отделенията и вашите очи, зад защитните костюми, много пъти бяха първото или последното, което пациентите виждаха.  В погледа ви нямаше страх, корист или отчаяние. Въпреки умората,  в очите ви все още се четат решителност, съпричастност и грижа“, отправи своите поздрави към всички медицински сестри и Цветелина Евтимова, главна медицинска сестра на „Пирогов“.

 

Милка Василева припомня, че пандемията от ковид-19 е подчертала тежката криза в здравните системи, свързана с липсата на персонал. СЗО очаква недостиг от 13 млн. медицински сестри към 2030 г.

 

„Всички сме готови да работим всеотдайно, но за да ни има, трябва да получим полагащото ни се отношение и сами да изградим нашата визия за здравните грижи на бъдещето. Необходим е политически консенсус за признаване на важността на сестринството, достойно заплащане на нашия труд и реформирана здравна система, при която нашите пациенти са спокойни и с доверие приемат нашите грижи, а медицинските специалисти са удовлетворени от резултатите на своя труд и предават щафетата на мотивирани млади колеги, които са избрали трудните ни професии“, подчертава още Милка Василева.

 

Тя се надява новото правителство да поеме отговорност и да се справи с проблемите, свързани с недалновидните решения в здравеопазването от последните 20 години.